Entrevista a Jessica Vall: “Vull continuar millorant”

3 minuts de lectura
Jessica Vall ha estat una de les estrelles del darrer campionat d’Europa de natació en piscina curta.
Campiona als 200 braça i medallista de bronze als 100 braça amb registres mai assolits abans per cap nedadora de l’estat espanyol, l’esportista del CN Sant Andreu ha completat el seu millor campionat internacional als 29 anys. Llicenciada en biomedicina i amb estudis de bioètica, va haver d’aparcar la seva feina al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona per preparar a fons el repte olímpic de 2016. Només fa 5 temporades que competeix a l’elit i ja s’ha convertit en una de les referències europees i mundials de la braça. Va camí de la trentena, sí, però la sensació és que encara té marge de millora en el cicle olímpic que si tot va bé la portarà cap a Tòquio 2020.

Acabes de proclamar-te campiona d’Europa. Vius el teu millor moment esportiu?

M’agrada pensar que no és el millor, perquè voldria dir que no puc continuar millorant, però sí que és cert que visc un bon moment esportiu. El vull aprofitar per continuar creixent.

“Quan vaig guanyar no pensava en res: és una injecció d’adrenalina bestial!”

Quina sensació es té quan es guanya un or en una competició internacional?

És molt especial! Quan toques la paret i veus que has quedat primera, és molt gratificant, però és una injecció d’adrenalina tan gran que no penses res. No vaig pensar res! Estava contenta, molt feliç, però si em preguntes què em passava pel cap.. no en tinc ni idea! Després, al podi, que tens el teu moment, és com si es parés el món i sí que ets conscient del que t’ha costat arribar fins allà, penses en totes les persones que t’han donat suport i han aportat el seu granet de sorra, especialment en els moments dolents.

_20171217180146-k0PG-U433722385677WVD-992x558@LaVanguardia-Web

T’havies marcat l’objectiu de progressar en la piscina curta…

Sí, sens dubte. Passava per un moment en què per millorar certs aspectes en la piscina llarga havia de fer un pas endavant en el meu nivell a la piscina curta i tot i que crec que no he equiparat el meu nivell, puc estar entre les cinc millors d’Europa en les dues proves, tant en curta com en llarga, i això està molt bé.

“Viure l’esport d’elit té pros i contres: és un canvi enorme, amb molts sacrificis”

Com ha canviat la teva vida des que vas començar a tastar els podis internacionals als Jocs del Mediterrani de 2013?

Molt, perquè l’esport d’elit implica molt sacrifici en l’àmbit personal, amb la família, els amics, estar molt de temps fora de casa. Simultàniament, però, també vius somnis. És un canvi en positiu i en negatiu, és difícil d’explicar.

Quin paper juga en Jordi Jou en la teva carrera?

L’entrenador és una de les potes més importants de l’esport. És ell qui em guia, qui em marca la planificació, lidera el grup… és molt important. Per a un esportista és important marcar objectius grupals, que els dos en siguin partícips. Al Jordi li plantejo quins objectius em marco i ell em dóna les eines necessàries per què el pugui assolir. També juguen un paper rellevant la família, els companys, l’Eva (la psicòloga), l’Andreu… hi ets tu, com a esportista, però hi ha molta gent que t’acompanya i que és important.

Als europeus t’has convertit en la nedadora de referència arran de l’absència de Mireia Belmonte. També ets una referència al CN Sant Andreu, on tothom espera que sempre sumis punts, que facis un bon paper. Com gestiones la pressió?

Afortunadament, al meu club comparteixo espai amb nedadores tan potents com l’Àfrica Zamorano o la Lidón Muñoz. De fet, si mirem la seva versatilitat, elles em guanyen, la pressió recau sobre elles (riu). Sí que és cert que a mi també m’agrada anar canviant, fixar-me nous objectius amb les proves d’estils, per exemple, però no estic al seu nivell.

“Vull gaudir de l’èxit als Europeus”

Quins objectius et marques en els propers mesos?

En primer lloc, volem gaudir d’aquest èxit. De vegades, quan vols ser molt ambiciós, no paeixes els èxits. Ara vull gaudir-lo, encara que aquest dijous comencem una Copa d’Espanya de Clubs per acabar la temporada, que és important per al club, on intentaré aportar el màxim de punts possibles per fer valer les aspiracions de quedar primeres, amb l’esperança que els nois també aconsegueixin la primera plaça. Més endavant, començarem a treballar per arribar en bona forma al campionat d’Espanya Open, que serà classificatori per a l’europeu de Glasgow. L’0bjectiu passa per aconseguir els bitllets cap a una nova cita continental.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!