L’èxit de Tòfol Castanyer, la victòria de tot un poble

2 minuts de lectura
Fa tres mesos el corredor de muntanya mallorquí va completar una autèntica gesta esportiva i solidària. Ara podem reviure-la amb un vídeo emocionant.
“Em vaig assabentar que la seva família no tenia més remei que pagar de la seva butxaca una cadira elèctrica que ara li és indispensable per moure’s. Em va sobtar que la seguretat social no ho cobrís i que es plantegessin demanar un préstec per pagar els 15.900 euros que val. És una animalada! Han de tenir problemes econòmics pel simple fet de donar resposta a les necessitats del Pau? Vaig pensar que havia d’actuar. Si uníem un esforç màxim com una doble ultra amb una causa solidària, potser funcionava”

Les paraules de Tòfol Castanyer un parell de setmanes abans de córrer la doble ultra a la Serra de Tramuntana definien perfectament la grandesa del repte que estava preparant. Una motivació solidària, humana, que convertia una bogeria esportiva (190 quilòmetres corrent en ple desembre i amb uns quants pics exigents a mig camí) en l’excusa per aconseguir una fita molt més important.

El mes de desembre el veterà corredor de muntanya no tenia competicions i va poder centrar tots els seus esforços en un projecte il·lusionant, no només per a ell, sinó per a tot un poble. Castanyer ja ens alertava llavors que a Sóller se n’estava preparant una de grossa:

“Hem aconseguit que les escoles de la vall facin curses per recaptar fons. Que cada nen faci un petit esforç per ser solidari és magnífic! Tots els col·lectius, des de l’equip de futbol fins a la banda de música, organitzen actes: un concert, tapeo, una fideuà… Sóller serà una festa! Els meus 190 quilòmetres només seran una excusa: visibilitzarem les malalties minoritàries i, només pel fet que el Pau no se senti una càrrega econòmica per a la seva família, ja val la pena”

Dies després, a l’hora d’iniciar el repte, desenes de persones acompanyaven a Tòfol Castanyer en hores intempestives per donar-li tot el caliu possible. Amb una rialla d’orella a orella, es disposava a iniciar un repte que va completar amb èxit després de córrer durant 32 hores i 45 minuts. L’arribada al seu poble és un dels millors moments esportius viscuts al nostre país l’any 2017. Centenars de persones unides per un repte que ho va transcendir tot i que va demostrar que l’esport pot ser una eina de transformació social espectacular.

Tòfol Castanyer a Sóller / Fotografia: Pere Joan Oliver
Tòfol Castanyer a Sóller / Fotografia: Pere Joan Oliver

Un moment vital intens com pocs i que, a més a més, va anar acompanyat d’un enorme èxit de recaptació en el projecte de micromecenatge per pagar la cadira d’en Pau. Al final, Tòfol Castanyer i la munió d’actes solidaris de Sóller van aconseguir un total de 47.278 euros. Més enllà del cost de la cadira, la resta de diners (més de 32.000 euros) s’han entregat a l’associació Duchenne i a la Fundació Miró Pastor.

El documental

Aquesta setmana Salomon ha penjat el vídeo del repte. Un vídeo que no només ressegueix el repte esportiu, sinó que esdevé un documental curt amb múltiples protagonistes per retratar a la perfecció l’exigència de la doble ultra, la malaltia de Duchenne i l’explosió de solidaritat viscuda a Sóller amb el “Passes per en Pau”. Val molt la pena!