Moto GP perpetua les dones objecte un any més

3 minuts de lectura
La presència de dones que exerceixen d’hostesses a l’esport masculí perd terreny de mica en mica.

Pocs dies després que el món dels dards optés per eliminar la presència de “walk-on-girls” a les principals competicions del seu calendari (inclòs el mundial), la Fórmula 1 ha anunciat que deixarà de comptar amb les hostesses que fins ara han acompanyat els pilots a la graella de sortida. Ja feia temps que el debat planava sobre la taula dels organitzadors de la gran competició mundial d’automobilisme fins que aquest dimecres han fet públic el canvi de rumb. Ho ha explicat Sean Bratches, director general d’operacions comercials de la F1:

“Durant el 2017 vam analitzar una sèrie d’àrees que consideràvem que era necessari actualitzar per estar més en sintonia amb la nostra visió d’aquest gran esport. Si bé la pràctica d’utilitzar noies ha estat un element bàsic dels Grans Premis de F1 durant dècades, creiem que aquest costum no concorda amb els nostres valors de marca i clarament estan en desacord amb les normes socials modernes. No creiem que sigui una pràctica adequada o rellevant per a la Fórmula 1 i els seus seguidors, antics i nous, d’arreu del món”.

2783652400000578-3037263-image-m-88_1428943093659

En poc més d’un any, doncs, grans competicions com la Fórmula 1, el mundial de dards o algunes curses ciclistes (des del Tour Down Under fins a la Volta a Catalunya) han optat per eliminar la presència de dones objecte com a reclam de les seves proves. Un pas endavant que fins fa poc era impensable, atesa la reacció entre despectiva i sorneguera quan alguns organitzadors d’esdeveniments eren qüestionats sobre els motius de la presència de dones que perpetuaven rols masclistes a l’esport.

Davant la impossibilitat de justificar la pervivència d’algunes “tradicions” com aquesta, arriben els canvis. Cada esdeveniment que opta per eliminar les hostesses de podis, graelles o presentacions, traspassa la pressió cap a altres esdeveniments. Una roda de transformació imparable, encara que topi amb reticències a mig camí.

Moto GP manté les hostesses

És el cas, per exemple, del mundial de motociclisme, que després de la decisió de la Fórmula 1 està a l’ull de l’huracà. Com defenses l’existència d’un model de dona objecte quan una competició germana a la teva la suprimeix al·legant que no s’ajusta als valors socials del segle XXI? Immediatament després de l’anunci de la F1, el cap de comunicació de Dorna, l’empresa que organitza el mundial de Moto GP, va sortir a la palestra per explicar la continuïtat de les hostesses a les seves competicions:

“Nosaltres no tenim en compte aquesta situació perquè per a Dorna són part de la caravana del Mundial, treballadors del paddock com qualevol altra persona, gent que és contractada pels equips i pels promotors, no per nosaltres, perquè entenen que les necessiten per a tirar endavant les seves campanyes i accions i els funciona bé”.

38682

El català Ignasi Sagnier va afegir més arguments a la decisió de mantenir les hostesses el 2018 a la graella del mundial:

“Mentre no veiem res irrespectuós per part de ningú, i ens és igual si són nois o noies, no ens hi posarem ni prendrem mesures. A més, ja han vingut molts nois a la graella sense problemes i per a elles, que són models, estudiants o treballadores, és una feina i el dilluns tornen a la seva dedicació habitual. És gent a qui respectem perquè és un treball més i amb qui s’hi fotografien 500 o 1000 homes i dones sense problemes. Els equips ho volen i volen seguir fent-ho”.

Municipis contra les dones objecte

No dubtem que tots aquests arguments cauran pel seu propi pes més aviat que tard. Més encara quan els municipis que acullen les proves del mundial es comencen a moure per evitar la presència de dones objecte en les competicions que acullen. La ciutat de Jerez, per exemple, va aprovar el mes d’abril de 2017 una moció que instava a Dorna a “eliminar les pràctiques que utilitzen el cos de la dona com un ornament i un reclam per captar l’atenció del públic“. La petició no va ser atesa i al cap de pocs dies el mundial de Moto GP va fer acte de presència a Andalusia sense fer canvis.

1492527612_032550_1492527817_noticia_normal

Atès el ritme dels canvis iniciats a gran escala pel Tour Down Under fa tot just un any, algú s’imagina un mundial de Moto GP amb hostesses, per exemple, l’any 2020? Sigui com sigui, esperem que la roda no s’aturi i continuï sumant mesures contra el masclisme en l’esport en tots els seus àmbits.