El Club Voleibol Esplugues denuncia un cas de violència masclista

3 minuts de lectura

El Club Voleibol Esplugues denuncia i condemna els fets de violència masclista que van succeir diumenge dia 20 de novembre al Pavelló Municipal de Sant Ildefons a Cornellà de Llobregat. S’enfrontaven els conjunts juvenils C del CV Esplugues i el CV A.E. Sàndor de Cornellà en partit de la 3a divisió juvenil femenina de la Federació Catalana de Voleibol.

Durant la disputa del matx de vòlei van arribar els jugadors de l’equip juvenil de l’A.E. Vallirana de futbol sala, que disputaven un partit a continuació al mateix espai. Segons el comunicat publicat pel CV Esplugues, els integrants del juvenil del Vallirana van començar a “increpar, assetjar i vexar sexualment” les jugadores de l’equip espluguenc, noies d’entre 14 i 17 anys que van haver de sentir de prop tota mena d’improperis i comentaris masclistes i sexistes.

El comunicat continua explicant que “les conductes vexatòries tingueren abast a una de les nostres jugadores (…) afectada per la síndrome de Down” i també cap a l’entrenadora de l’Esplugues quan va demanar explicacions a l’entrenador del Vallirana davant “els persistents comentaris violents, hostils, intimidatoris, degradants i ofensius”.

Les jugadores del CV Esplugues “manifestaren la seva incomoditat i el seu malestar visiblement amb els seus plors i emotives queixes de dolor”. El comunicat continua declarant que “el CV Esplugues (…) és un club compromès amb l’esport femení i en la defensa de drets de les dones” i ho posa en pràctica amb valors que vetllen per la igualtat i la no discriminació.

El club explica que ha decidit adoptar accions legals per defensar les jugadores i ha articulat un servei d’atenció psicològica per a les joves que van patir l’agressió. Podeu llegir el comunicat del CV Esplugues aquí:

L’A.E. Vallirana respon amb un comunicat

Refereixen que davant les acusacions fetes pel CV Esplugues, en les que es denuncia un “presumpte comportament de violència masclista” el dia 20 de novembre per part dels integrants del juvenil A del club de Vallirana enfront de les jugadores del CV Esplugues recorden que l’A.E. Vallirana té origen femení, ja que en el moment de la fundació del club només estava integrat per dones i mostren “compromís i respecte envers l’esport femení”.

També “condemnen enèrgicament els actes de violència masclista i qualsevol mena de violència” i informen que estan investigant per determinar la veracitat dels fets que s’imputen als seus jugadors i confirmen que en cas de ser veritat “s’actuarà de forma severa amb els responsables de tan repulsiva conducta”.

El comunicat acaba dient que des que es va constituir el club “mai s’ha comès cap delicte envers la llibertat sexual del que es tingui coneixement” i que sempre han volgut salvaguardar el benestar dels seus membres i la resta d’esportistes i que mai deixaran de fer-ho. Aquest és el comunicat sencer:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AE Vallirana (@aevallirana)

#Esportsegur, la campanya pel 25N

Un any més l’esport català aplega forces amb un manifest propi en el marc del dia internacional contra la violència envers les dones. Qualsevol entitat vinculada al món de l’esport s’hi pot sumar omplint aquest formulari, que ja compta amb prop de 500 adhesions i múltiples actes associats a la campanya.

A continuació, reproduïm el manifest del món de l’esport d’aquest 2022:

Des del món de l’Esport, denunciem totes les formes de violències masclistes, en especial les violències sexuals, i volem assenyalar l’agressor com a únic responsable per cosificar, humiliar, dominar, generar por i restringir la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones. Perquè sovint les agressions ocorren en espais considerats privats i les cometen els propis amics, parelles, companys d’estudis o de feina, veïns, familiars o referents propers.

Volem denunciar les diverses expressions de violències que pateixen les dones en els àmbits familiar, de parella, social o comunitari, laboral, educatiu, digital o polític i ens revelem contra el patriarcat que les identifica.

Des del món de l’Esport, interpel·lem tota la societat a desprendre’s dels estereotips, rols i mandats de gènere, per identificar i denunciar aquelles actituds i conductes que legitimen, banalitzen o que directament constitueixen violència sexual. És una tasca conjunta d’homes i dones construir un imaginari col·lectiu on la igualtat sigui un fet amb una mirada inclusiva.

Des de l’Esport refermem el compromís amb la llibertat i la garantia del dret de les dones a la seguretat, a la integritat física i psicològica, a la salut, a l’educació, a la participació social i política.

Per un Esport Segur, amb respecte, dignitat, igualtat, llibertat i joc net.

Per una societat més lliure i per l’erradicació de les violències masclistes!

Imatge de portada: CV Esplugues