L’èxit nord-americà de Toni Elías

2 minuts de lectura
El 1999 un jove pilot del Bages va debutar al campionat del món de 125 mostrant bones maneres sobre la moto. 20 temporades després és l’home a batre als EUA.

Ja fa molts anys que Toni Elías es va convertir en un dels millors pilots de motociclisme del món. Una carrera llarga al mundial de motociclisme que va tenir el seu moment més àlgid el 2010 amb el títol mundial de Moto 2 en aquella temporada que va “baixar” de Moto GP per demostrar tot el seu talent amb 7 victòries parcials amb la seva Moriwaki. Un èxit que no va tenir continuïtat en els seus següents intents a Moto GP i a Moto 2 i que el van acabar conduint cap al mundial de superbikes el 2013 i el 2014, amb resultats discrets i amb dues temporades sense tastar ni un sol cop el podi.

Amb una carrera en plena davallada, doncs, no és d’estranyar que les ofertes anessin minvants i que l’hivern del 2014 la temporada del manresà semblés arribar a un punt mort. De fet, va plantejar-se obertament la retirada del món del motor.

MotoAmèrica, l’aventura més inesperada

El mes d’abril d’aquell 2014 el pilot català va rebre una oferta de Suzuki per reemplaçar a última hora un pilot lesionat al circuit de MotoAmèrica. Ho vam explicar amb totes les incògnites de futur encara obertes. En qualsevol cas, Elías va fer les maletes i el que semblava una proposta temporal l’ha convertit en una revifalla cap a l’èxit més incontestable.

1366_2000 (1)

Amb la marca japonesa va debutar amb tres triomfs en les tres primeres curses i la seva regularitat el va portar al tercer lloc de la general. Consolidat ja a l’equip, Elías va completar una temporada sensacional el 2017: 10 victòries i 8 segons llocs en 18 curses finalitzades. Victòria contundent a la general que celebrava amb eufòria, agraint a Suzuki la confiança i celebrant el bon nivell d’una moto que no guanyava el campionat des de 2009.

El passat mes de setembre, després d’endur-se el títol, Toni Elías va anunciar que lluitaria per retenir-lo aquest 2018. I la declaració d’intencions no ha trigat massa a fer-se realitat.

1366_2000

Líder intractable

Després dels tres primers caps de setmana de curses Toni Elías ha tornat a demostrar que no té rival si les condicions de la pista són òptimes. El MotoAmèrica programa dues carreres consecutives en cada escenari del campionat i el català ha saldat la darrera prova del passat cap de setmana amb un doble triomf que li ha reportat 50 punts. És el mateix resultat que va obtenir en el seu debut aquesta doble temporada, amb una doble victòria que va deixar clares les coses des del primer moment: si algú volia disputar-li el títol, hauria de suar de valent.

Ara per ara, amb 6 de les 20 curses disputades, Toni Elías és líder destacat de la general amb 138 punts de 150 possibles. Ja té 35 punts de marge sobre el segon i el tercer classificat. Elías, un dels pilots més infravalorats del nostre país aquest segle XXI, vola amb Suzuki. El de Manresa ha trobat el camí de l’èxit camí dels 35 anys als EUA. Que visqui l’aventura ianqui!