3 personatges de l’esport aspiren a guanyar el premi Català de l’Any Ona Carbonell, Òscar Cadiach i Xavi Pascual, entre els 10 candidats

El guardó organitzat per El Periódico de Catalunya és a punt d’entrar a la fase final de votació. 10 candidats, 3 d’ells, vinculats al món de l’esport.

L’any 2000 la capçalera catalana va estrenar la versió d’uns premis de país amplificats per la col·laboració constant de TV3 i que han servit per guardonar personalitats de diferents àmbits per la seva trajectòria científica, cultural, social o esportiva. Després d’una edició de 2016 que va quedar a mig camí i en què encara no es coneixen els guanyadors, aquest mes de maig el premi Català de l’Any posa la directa i encara la recta final per escollir el personatge més destacat de 2017. La gala per anunciar el guanyador serà el proper 29 de maig, de manera que entrem a l’esprint final.

carbonell_625

Enguany 3 de les 10 persones seleccionades formen part del món de tot l’altre esport: Òscar Cadiach, Ona Carbonell i Xavi Pascual. Cadiach està nominat per haver-se convertit en el primer català que conquista els 14 vuit mils del planeta sense ajuda artificial i és considerat “tota una llegenda de l’alpinisme a casa nostra des que el 1985 va fer el cim de l’Everest juntament amb Toni Sors i Carles Vallès“. Carbonell és candidata gràcies a la doble medalla de plata del darrer mundial de natació celebrat a Budapest que li van permetre igualar les 20 medalles mundialistes de Gemma Mengual. Pascual, de la seva banda, aspira a ser premiat per una nova temporada espectacular del FC Barcelona d’handbol amb el rècord d’imbatibilitat (trencat aquest 2018) a la Lliga Asobal de més de 5 anys sense perdre.

cadiach_625

Entre els altres nominats destaquem l’estudi d’arquitectura RCR, responsable de la meravellosa pista d’altetisme d’Olot, o l’actor Josep Maria Pou, que ens va oferir unes classes magistrals d’escacs a la sèrie Nit i Dia de TV3. Fins el dia 17 de maig els candidats poden rebre vots i només els tres preferits pels participants accediran a la fase final de votació, el resultat de la qual es descobrirà directament el dimarts 29 de maig.

pascual_625

La darrera finalista, Laia Sanz

La pilot de Corbera de Llobregat va ser la darrera esportista en ser escollida entre els tres finalistes, encara que va quedar-se finalment sense el guardó. Va ser en un ja llunyà any 2011, molt abans de farcir de multitud de títols més el seu extens palmarès. Al llarg de la història del guardó també han estat premiats amb el Català de l’Any David Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Pep Guardiola, entrenador del FC Barcelona i Pau Gasol, en l’any del seu debut a la NBA.