Aquest cap de setmana s’està celebrant la BCN Games World al recinte firal de Montjuic, un esdeveniment de referència a escala estatal que pretén aplegar al voltant de cent mil persones aficionades als videojocs. I sense dubte una de les principals branques d’aquest món són els videojocs esportius. Arribats a aquest punt ens preguntem, hi haurà també un escenari de minorització i marginació de tot l’altre esport en els videojocs?
L’hegemonia cultural nord americana, per un cop, no ha estat suficient
En les darreres dècades hem pogut veure com la nostra societat s’ha vist fortament influenciada pel domini cultural dels Estats Units: la penetració mitjançant el cinema, les sèries i la caixa ruca en general, a part d’un domini polític que ha fet que aquesta cultura esdevingui hegemònica (per als interessats en aquest ítem, l’Antonio Gramsci us ho explicarà millor), han fet que en molts països hàgim canviat molts dels nostres hàbits quotidians: des de la manera de vestir fins al tipus de menjar que ingerim passant per la colonització del nostre vocabulari: WTF?
Dit això i mentre plantejava un servidor com enfocar aquest article, em vaig adonar que per un cop aquesta hegemonia podia tenir algun efecte positiu: si als Estats Units el futbol no forma part dels esports principals, els principals videojocs que comercialitzin seran d’altres esports… Si, però no amb la força suficient.
Com veurem tot seguit, la força dels videojocs d’altres esports als Estats Units és molt alta, però es dissol en arribar a Europa. I això no sembla anar a millor, ja que per primer cop el FIFA 16 es va colar l’any passat al top10 de més venuts al país nord americà. No cal dir que el passat mes de setembre a Espanya, d’entre els quatre videojocs més venuts, tres ho eren de futbol: FIFA 17, FIFA 17 Deluxe Edition, Pro Evolution Soccer 17.
Les alternatives actuals: els cinc jocs per adquirir aquesta tardor
Us presentarem un total de 10 videojocs del que anomenem tot l’altre esport, i ho farem començant per cinc videojocs nous i actuals que podreu adquirir tots aquells interessats en les últimes tendències:
STEEP
Ubisoft ens presenta una proposta singular on els protagonistes són els esports extrems, principalment l’snowboard, l’esquí, el paracaigudisme o el vol alat (wingsuit), del que n’hem parlat aquesta setmana a la Fosbury. Amb aquest videojoc de la companyia francesa podem viatjar a indrets com Alaska o els Alps i gaudir de les aventures que molts somiaren a la vida real.
[youtube id=”MtYbHyeBSbw”]
UFC 2
Segona versió del videojoc d’EA Sports basat en l’Ultimate Fight Championship, una competició creada el 1993 a Nevada i on l’objectiu és esbrinar quina art marcial és més efectiva. Amb unes regles comunes molt bàsiques, practicants de boxa, judo, muay-thai, karate, jiu-jitsu brasiler i una infinitat de disciplines s’enfronten entre si per tal de veure quina és vencedora. Al llarg dels anys, l’UFC ha evolucionat i els practicants practiquen l’anomenat arts marcials mixtes, ja que han anat agafant elements de diferents disciplines.
En el joc que ens presenta EA podem crear el nostre propi lluitador: triarem el gènere, pentinat, tatuatges i un llarg etcètera que poden ser importants perquè en aquest joc l’usuari passarà molt de temps amb el mateix personatge: l’objectiu és construir una carrera esportiva completa, iniciant en els entrenaments al gimnàs i acabant (si tot va bé) a les lluites al ring. Per poder, podrem triar fins i tot el tipus de fans que tindrem.
[youtube id=”jJgUsTMZ8mw”]
NBA 2K17
L’únic videojoc de tot l’altre esport que s’acostuma a colar entremig dels futboleros a Espanya, en gran part gràcies a ser un dels millors simuladors quant a jocs esportius es refereix. Amb Pau Gasol a la nostra portada (l’escorta dels Pacers, Paul George, ho és a la versió nordamericana), el videojoc ens segueix oferint els comentaris d’experts com Daimiel, Quiroga o Serrano i ofereix una ambientació als pavellons digna de menció.
A part de les habituals opcions (play-off, competició regular, bàsquet al carrer), una de les grans novetats d’aquest any és l’opció MiCarrera, on podrem seguir la trajectòria esportiva des del bàsquet amateur fins a poder arribar al Hall of Fame.
Finalment destacar que ja són 21 els equips europeus amb els quals podrem jugar, entre ells cinc de l’ACB: FC Barcelona, Real Madrid, Baskonia, Unicaja Malaga i València Basket).
[youtube id=”wNPgbETHRUM”]
Tour de France 2016
Si bé es focalitza en la gran prova gal·la, on hi podem córrer les 21 etapes i pujar el Port de la Bonaigua amb la nostra consola, també podrem participar a d’altres mítiques com la Dauphine o el Criterium Internacional, fet que fa més variat aquest videojoc desenvolupat per Cyanide. En la línia de tots els videojocs actuals que veiem, afegeix components de desenvolupament més personalitzat, que en aquest cas es mostren amb la possibilitat de crear la teva pròpia bicicleta per tal de competir amb ella a posteriori.
[youtube id=”DXjFP31bePI”]
Madden NFL 17
El videojocs d’esports més venut als Estats Units, on fins i tot han fet videojocs exclusius per a la Superbowl, esdeveniment d’entre els esdeveniments pel que fa notorietat, màrqueting i difusió mundial d’un acte que té de tot menys gairebé esport.
És considerat un dels simuladors més complets d’Electronic Arts i treu el nom del mític John Madden, un nord americà de 80 anys que mai va arribar a jugar-hi professionalment degut a una lesió al genoll quan ja havia estat seleccionat al draft pels Eagles. Va destacar com a entrenador dels Oackland Raiders, on va guanyar la SuperBowl XI i s’ha fet més famós encara com a comentarista esportiu.
Un joc on és necessari entendre primer les regles bàsiques del futbol americà (evidentment) i en el qual hi recomanen el mode franquícia, on pots esdevenir el manager general d’un equip: des de l’entrenador fins al que aquí anomenaríem secretari tècnic.
[youtube id=”VEmQEFCBp2c”]
Els grans jocs de la història: ara ens tornem freaks
Si justament hem comentat els cinc millors jocs de l’actualitat, ràpidament passem a comentar els cinc videojocs que podrien haver marcat la història d’aquesta disciplina, i qui sap si podrien haver ajudat el desenvolupament de certs esports d’haver tingut continuïtat.
Water-polo
Senzillament espectacular el joc desenvolupat per l’estudi hongarès Novotrade el 1987. Encara es pot aconseguir, però també us hauríeu de comprar un Commodore 64, el mític ordinador que literalment va arrasar a la dècada dels 80. Si algú ho prova que ens ho expliqui, bona pinta té el joc de l’aigua i la pilota groga passat a una pantalla d’allò més vintage.
[youtube id=”S3qz5XbpWyg”]
Quidditch
L’esport popularitzat per Harry Potter i del que n’hem parlat diverses vegades a la Fosbury (compte, bon moment per rellegir la Fosbury 2!) té la seva versió per a consoles, desenvolupada el 2004 per EA i en versió Copa del Món, és a dir que podem disputar partits de quidditch entre països. Davant l’ascens en la pràctica d’aquest esport, s’havia especulat que es podia desenvolupar el IQF 2017, però de moment no acaba per concretar-se.
[youtube id=”SAJcopQyr3o”]
NHL 94
Tornem als esports amb més èxit als E.U.A i Canadà amb l’hoquei gel. Diuen els que hi entenen que la versió del 94 d’aquest popular videojoc és la millor mai feta, ja que per primer cop tenia un acord amb els equips de la lliga amb el que això implica en termes de jugadors, equipacions, etc., i va ser considerat al seu temps com a revolucionari pel que feia la jugabilitat i realitat de les seves accions.
[youtube id=”baGL3s7kBiM”]
Hípica
Videojoc japonès d’hípica al que fins fa ben poc s’hi podia jugar gratuïtament online (amb ordinador) i que encara es pot adquirir ja que només fa cinc anys de la seva comercialització. Podem triar jockeys i cavalls i realment la plasmació de la cursa en videojoc té un punt surrealista que fa el joc força graciós.
[youtube id=”POQIH5KyUjI”]
Futbol australià
També n’hem parlat a la Fosbury del que és l’esport rei al major dels països oceànics. Pels que necessiteu futbol en vena, pot ser una bona eina per tal de desintoxicar-vos paulatinament. El joc el va desenvolupar Nintendo el 1991 i constitueix tota una experiència sensorial.
[youtube id=”RBoTxNnBymE”]