L’escàndol de la boxa: 36 àrbitres i jutges, fora de combat

1 minut de lectura

Els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro van oferir alguns combats memorables. Però també van ser el detonant de l’escàndol de la boxa mundial. Durant el torneig olímpic diversos esportistes van criticar durament la decisió dels jutges i el paper de l’àrbitre al ring. Entre ells, una estrella com Michael Conlan. L’irlandès, campió del món de la seva disciplina, va caure eliminat a quarts de final en una controvertida decisió que va arrencar els xiulets dels assistents al pavelló olímpic. La seva reacció en acabar al combat va ser contundent: “m’han robat el somni”. Bé, va dir unes quantes coses més:

Però l’arbitratge no només va generar sospites entre els boxejadors presents a Rio. L’estrella més coneguda d’aquest esport, Floyd Mayweather, va sumar-se a les crítiques pel resultat del combat entre Fazliddin Gaibnazarov i el nord-americà Gary Russell, que va perdre tot i deixar el seu rival estès a terra durant uns segons. Tot plegat, una hora després de la derrota de Conlan davant un rus. La sentència de Mayweather (“han robat clarament a Russell”), les queixes de Conlan i de tants altres van encendre totes les alarmes.

5135

Una resposta fulminant

L’Associació Internacional de Boxa (AIBA) feia unes quantes setmanes que debatia sobre la patata calenta dels Jocs de Rio. Diverses editorials a la premsa de països com la Gran Bretanya, Estats Units o Cuba havien denunciat que la incompetència dels jutges olímpics havia d’estar lligada, per força, a la corrupció en l’esport.

Finalment, l’AIBA ha pres una decisió contundent. Tots els jutges i tots els àrbitres que van participar als Jocs Olímpics no tornaran a exercir la seva feina. Com a mínim, fins que no es resolgui què va passar exactament a Rio de Janeiro. 36 àrbitres i jutges enviats al congelador fins a nova ordre. L’AIBA ha obert una investigació i no participaran en cap combat mentre no s’enllesteixin les conclusions.

El taiwanès Ching Kuo-wu, president de l’organisme, renega de les acusacions de corrupció. També ha advertit que l‘AIBA no tolerarà que proliferen les queixes a l’arbitratge per camuflar un mal paper dalt del ring. Vénen mesos moguts per a la boxa mundial. L’objectiu del procés, en tot cas, serà crear un sistema més comprensible i transparent.