1. Katinka Hosszú (Hongria, 1989)
La reina de Neatanya, sens dubte, ha estat la gran rival de Mireia Belmonte en els darrers anys: Hosszú (26 anys) ha aconseguit sis medalles d’or i una de plata, amb diversos rècords dels campionats i 2 rècords del món. L’hongaresa ha mostrat tot el talent 11 anys després de sumar la seva primera medalla en la competició.
Hosszú, campiona del món en diverses disciplines, vol pujar al podi de Rio després d’haver-se quedat amb la mel als llavis a Londres’12. Entre ella, el veterà Cseh i altres nedadors il·lustres com Gyurta han portat Hongria al capdamunt del medaller.
2. Sarah Sjöström (Suècia, 1993)
La sueca no té rival en papallona i s’ha tornat a enfilar al lloc més alt del podi als 50 i als 100 papallona en una competició internacional. A més, ha acompanyat aquests èxits amb tres medalles més: or als 100 lliures, plata als 50 lliures i als 4×50 estils. Des que va començar a guanyar el 2008 (amb 14 anys!!) Sjöström ha sorprès a tothom amb un domini incontestable i un rècord del món estratosfèric aconseguit l’any passat als 50 papallona. Com Hosszú, la nòrdica té en els Jocs Olímpics de Río un repte pendent: també va acabar 4a a Londres’12.
3. Gregorio Paltrinieri (Itàlia, 1994)
En els 1.500, la prova d’estil lliure de natació que requereix una combinació de tècnica, fons i potència física (i una dosi important de paciència per als aficionats), l’italià ha arrasat els rivals amb un registre sublim que ha superat l’únic rècord del món que havia resistit l’embat dels «banyadors del poliuretà». De fet, era un rècord amb majúscules, vigent des de 2001, a càrrec de l’il·lustre australià Grant Hackett. 2015 de lux per a Paltrinieri, que s’ha proclamat campió del món a Kazan i que serà el gran rival del xinès Sun Yang en les proves de fons de Río.
4. László Cseh (Hongria, 1985)
Amb 30 anys el veterà nedador hongarès continua disposat a plantar cara a talents nascuts una dècada més tard, alguns d’ells ja en ple segle XXI. Als campionats d’Israel ha demostrat que mai és tard per mostrar la seva millor versió i s’ha endut 3 ors als 100 i 200 papallona i als 200 estils, amb un nou rècord d’Europa insòlit per la seva veterania. Ha pujat al podi als darrers 3 jocs olímpics i molta gent comença a pensar que serà capaç de repetir proesa al Brasil. Només cal recordar que aquest estiu, a Kazan, també va sumar tres medalles als mundials. Llegenda viva de la natació.
5. Marrit Steenbergen (Holanda, 2000)
La joveníssima holandesa de 15 anys ha sumat el seu primer podi individual en una competició sènior internacional amb la medalla de bronze als 100 estils, per darrere de Hosszu (Rècord Mundial) i O’Connor i de participar en les proves preliminars del 4×50 lliure i 4×50 estils relleus, en què les holandeses han obtingut una plata i un or respectivament. Nascuda l’any 2000 en un poble del nord d’Holanda, la nedadora frisona encara el 2016 en plena forma després d’haver sumat dues medalles als campionats del món de natació amb l’equip de relleus de les holandeses i de guanyar fins a 6 medalles als Jocs Europeus de Bakú (edat júnior).
6. Eygló Ósk Gústafsdóttir (Islàndia, 1995)
Islàndia s’ha anat fent un lloc en l’esport europeu en els darrers anys en diverses disciplines, però continuava sense brillar en natació, un dels més populars del país. Per aquest motiu destaquem l’eclosió d’Eygló Ósk als europeus de piscina curta, ja que ha obtingut les primeres medalles internacionals en natació per a Islàndia. I ho diem en plural perquè ho ha aconseguit per partida doble, amb dos bronzes als 100 i 200 esquena, dues de les proves guanyades per la intractable Hosszú. A Rio disputarà els seus segons Jocs Olímpics, en plena disposició per lluitar per l’accés per alguna de les finals.
7. Joan Lluís Pons (Palma, 1996)
El nedador del CN Palma ha brillat a Netanya demostrant el millor estat de forma de la seva incipient carrera i millorant les seves millors marques en més d’una ocasió. Pons, que d’aquí a pocs dies celebrarà el 19è aniversari, ha competit com mai i s’ha guanyat a pols l’accés a una de les finals de la competició: els 400 estils, en què amb un temps de 4’08’29 (una millora de més de 2 segons de la marca aconseguida fa tot just una setmana a Gijón) ha aconseguit la 7a plaça. El proper objectiu passa per aconseguir la marca mínima per competir a Río’16: si manté la voracitat competitiva demostrada aquests dies, està al seu abast!
- Foto capçalera: Wikimedia Creative Commons / Einstein2