L’esport de l’antifaç que aposta per la inclusió

1 minut de lectura
Hi ha esports que directament ja van néixer amb un propòsit més que lloable. El Golbol n’és un exemple. Aquesta pràctica vol fomentar la inclusió de les persones cegues a la societat. L’esport enfronta dos equips de tres jugadors i consisteix a llançar la pilota rodant a l’altra banda del camp i intentar ficar-la dins la porteria. Una de les condicions imprescindibles del joc és que un dels integrants de l’equip sigui cec o tingui una discapacitat visual “greu”. Tots els membres juguen amb antifaç i s’orienten a través del sentit auditiu i del tacte.

“Per una persona amb discapacitat visual practicar un esport li comporta anar adquirint habilitats imprescindibles en el desenvolupament de la nostra vida”, explica el director del Centre de Recursos Educatius ONCE Barcelona, Manel Eiximeno.

Sentits que es desenvolupen

Entre aquestes habilitats, l’especialista d’educació física del centre, David Huguet, destaca el desenvolupament de l’orientació a l’espai i la percepció auditiva. Per tal que els membres de l’equip es puguin ubicar durant el partit, les línies del camp estan marcades en relleu. La pilota, per la seva banda, porta uns picarols que permeten als jugadors seguir-ne el moviment.

“La pràctica de l’esport, anar a entrenament, compartir i participar com avui en una competició és molt positiu pels joves i és una eina fonamental per forjar la seva personalitat i, sobretot, les habilitats socials”, assegura Eiximeno.

Fer-se a la idea de la ceguesa

A més, l’esport permet als nens sense discapacitat visual “fer-se a la idea” de quina és la realitat d’una persona sense visió i desenvolupar valors com l’empatia. “Jo, durant vint minuts, he estat en les mateixes circumstàncies que el meu company de classe que cada dia seu al meu costat i no veu res”, assegurava el director del Centre de Recursos Educatius ONCE Barcelona explicant les reflexions dels jugadors.

Més enllà de les adaptacions dels esports tradicionals a les persones sense visió, el goalball és l’únic esport específic per a cecs.