La lluita per un hoquei digne

2 minuts de lectura

La NWHL, o la lliga femenina d’hoquei sobre gel americana, es va veure en l’ull de l’huracà quan més de 200 jugadores, a principis de maig, es van plantar i van anunciar un boicot a la lliga si no es milloraven les condicions laborals, entre elles la medallista d’or olímpica Hillary Knight.

En un comunicat conjunt, fomentat a través de les xarxes socials -representat amb el hashtag #ForTheGame-, les jugadores denunciaven les condicions amb les que habitualment havien de jugar: “No disposar d’assegurança mèdica ni guanyar 2.000 dòlars per temporada significa que les jugadores no es poden preparar adequadament per jugar a l nivell més alt. Per això, juntes com a jugadores, no jugarem en CAP lliga professional a Amèrica del Nord aquesta temporada fins que no obtinguem els recursos que l’hoquei professional demana i mereix.”
Un comunicat que arribava poc després que la lliga canadenca d’hoquei decidís cancel·lar el seu funcionament de cara a la temporada 2019 i que, per tant, deixava a les jugadores americanes i canadenques amb una sola opció per jugar en el seu continent: La NWHL, que tot just ha finalitzat la seva temporada al març.

L’amenaça de boicot suposava un risc evident de cancel·lació de la lliga. Una amenaça perquè els seus organitzadors s’esforcessin en buscar solucions reals i fer-la sostenible, més enllà de mantenir-la per inèrcia.

 

La resposta de la lliga

El passat 23 de maig, la gerència de la NWHL, va anunciar un augment dels salaris de les jugadores, oferint una divisió del 50-50 dels ingressos relacionats amb els patrocinadors i la millora dels beneficis en un acord assolit amb l’associació de jugadores d’hoquei.

El sindicat de jugadores, per això, no ha publicat xifres monetàries específiques quan es va anunciar l’acord. Es tracta d’un acord d’un any amb la NWHL amb l’opció de renovar-se la temporada següent. Per l’associació de jugadores l’acord és un “avanç” perquè proporciona “guanys substancials” per primera vegada des que es va fundar la lliga el 2015.

Les jugadores de les New York Riveters abans de començar un partit

No oblidem que la lliga va retallar els salaris a la meitat de la primera a la segona temporada. A més a més, donat el caire privat dels inversors i administradors de la lliga, els seus resultats financers no estan disponibles, augmentant els dubtes sobre la seva viabilitat.

Pel que fa a la repartició dels beneficis que rep dels patrocinadors de la lliga, s’iniciaran quan la lliga compleixi les seves despeses d’explotació.

L’acord també permet augmentar les despeses de viatges i menjars durant una temporada regular de 24 partits, que començarà a l’octubre.

La millora serà suficient per convèncer a totes les jugadores de jugar? La resposta definitiva la veurem a l’octubre. De totes formes, considerant que l’hoquei gel és un dels esports d’equip més practicats per les noies a Nord-Amèrica, la pressió de les jugadores pot tenir un paper fonamental per aconseguir una major implicació de la NHL.