dav

Un hipòdrom per córrer i anar en bicicleta

2 minuts de lectura
El Parc de la Torre d’en Dolça és un dels millors llocs on practicar esport al Camp de Tarragona.

Cada any el circuit hípic del Parc de la Torre d’en Dolça es transforma de forma especial amb l’arribada de la Festa Major d’Hivern de Vila-seca. El Cós de Sant Antoni capgira la normalitat d’un parc públic immens i més de 10.000 persones s’apleguen al voltant d’aquest hipòdrom singular per gaudir d’una cursa que alhora és un element festiu patrimonial d’interès nacional.

El circuit hípic, però, presenta un aspecte molt diferent durant l’any del fervor dels dies assenyalats de les competicions. De fet, la majoria de gent que hi passeja ho fa per motius lúdics, culturals o esportius, però sovint força allunyats de les competicions vinculades a l’equitació. El Parc de la Torre d’en Dolça és un pulmó verd situat entre Vila-seca i el nucli de la Pineda i al qual s’hi pot accedir per una passarel·la per a vianants i ciclistes des del municipi tarragoní. Un espai molt conegut per als seus habitants però que no forma part dels atractius turístics de la zona, de manera que poques persones de comarques properes o d’arreu del país en coneixen la seva existència com a espai esportiu permanent.

Un hipòdrom amb usos esportius diversos i permanents / Fosbury
Un hipòdrom amb usos esportius diversos i permanents / Fosbury

Qualificar aquest parc públic d’espai esportiu permanent és una conseqüència lògica atès que moltes persones de la zona aprofiten la instal·lació per córrer o anar en bicicleta. El cert és que és un espai segur, lliure de cotxes, especialment gran, amb múltiples zones i camins, i en un entorn naturalitzat que deixa l’impacte visual de les indústries del sector químic o del parc d’atraccions en un segon terme més que benvingut. De fet, la part interior del circuit hípic consta de diverses llacunes de creació artificial i zones humides i la part exterior compta amb centenars d’arbres, de manera que és un privilegi poder fer esport en un entorn com aquest. Costa pensar que no fa pas tant la zona era un abocador atenent a la diversitat d’espècies que de mica en mica estan apareixent a aquesta zona.

La majoria de persones que fan via cap al Parc de la Torre d’en Dolça ho fan abillades amb equipament esportiu i preparades per fer unes quantes voltes al circuit o bé endinsar-se pels camins que l’envolten, amb petites pujades i baixades i ideals per als amants de la BTT o per a preparar qualsevol cursa a peu més enllà de l’asfalt. A més, el Parc compta amb dues àrees de salut estrenades l’any passat per a fer exercicis físics complementaris i on practicar esport de manera més intensiva.

Una de les zones per fer activitat física de més intensitat / Fosbury

Sigueu o no de la zona, recomanem la visita a l’hipòdrom i la possibilitat de fer esport al conjunt del Parc, que ha sigut l’escenari de competicions esportives com el Duatló de Vila-seca aprofitant tots els punts forts de l’espai. No hi trobareu ni aglomeracions ni presses: un bon espai d’esport popular al Camp de Tarragona que podeu complementar amb un cop d’ull a la mateixa Torre d’en Dolça i a les restes d’una vil·la romana.