Activa la vida, millora la vida!

4 minuts de lectura
Un any més, i ja en van deu, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física conjuntament amb el Departament de Salut s’afegeix a Agita Mundo i l’OMS per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física que se celebra cada 6 d’abril.

I com ho podeu celebrar vosaltres? Mol senzill! Organitzeu esdeveniments entre l’1 i el 30 d’abril. Podeu organitzar tot tipus d’activitats, fàcils de portar a terme. Animeu-vos a egistreu les vostres activitats i esdeveniments, i participeu-hi publicant les vostres fotos a través de les xarxes socials amb les etiquetes #gentactiva i #10anysDMAF.

Tothom que vulgui pot sumar-se al Dia Mundial de l’Activitat Física registrant les seves activitats aquí. Tots plegats podem contribuir a batre el rècord de participació. Activem-nos, que ens millorarà la vida!
Foto: @lasiniavic
“Acumula 30 minuts d’activitat física diària si ets adult i 60 minuts si ets un infant o adolescent!” @gentactiva
Vídeo commemoratiu dels 10 Anys de celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física

Tots aquells que no vivim l’esport professional com a protagonistes tenim l’oportunitat de practicar-lo sense pressions. La gent activa és gent feliç i per aquest motiu a La Fosbury us animem a convertir-vos en protagonistes de tot l’altre esport en la vostra rutina diària. El 6 d’abril és el Dia Mundial de l’Activitat Física. A Catalunya hi ha un munt d’actes i accions previstes que poden ser el punt de partida per començar a agafar una rutina d’exercici diari que només us pot reportar beneficis. Si sou sedentaris convençuts, de llarg recorregut i poc amants als canvis, us oferim unes quantes reflexions a mode de refranyer de rimes-lemes del segle XXI. Alerta: Saltareu del sofà!

Consulta els 150 trucs per estar actiu i millorar la teva vida clicant AQUÍ

Capçalera-de-Twitter-1500x500-AF

Els 10 consells Fosbury

1. Amb mitja hora, el sedentarisme ja és fora

30 minuts. Passegeu, sortiu a córrer, feu ioga, apunteu-vos a un curs de risoteràpia, sortiu a ballar cada nit… tot suma! Estar actius mitja hora cada dia és invertir el temps de La Riera de TV3 en el vostre benestar físic i mental. Això sí: si encara esteu en l’etapa infantil o bé adolescent, incrementeu el temps a una hora diària d’activitat física, que ho agraireu.

platja

2. Fes el cor fort i practica de tot

Res de patiments. Si invertiu la frase llegireu una conseqüència física de fer exercici. Fer activitat física millora la flexibilitat, la resistència i la capacitat de moure’s, sí. Però essencialment enforteix el cor. Tindreu més resistència cardiovascular i previndreu malalties al cor i metabòliques. Ni a les rebaixes trobaríeu una oferta com aquesta.

3. És qüestió de salut, tossut!

Si us aferreu a la cadira acabareu fent més visites del compte al metge. L’activitat física prevé l’excés de pes i alguns tipus de càncer, millora la salut articular i òssia, i fins i tot ajuda a recuperar-se després d’una malaltia o d’una intervenció quirúrgica. Si fas activitat física, cuides la teva salut.

dormir

4. Si no dorms bé, mala peça al teler

L’activitat física ajuda a relaxar-vos i us facilitarà el descans i la son. És un win-win de calaix. Si descanseu com toca, us llevareu amb més energia i tindreu més ganes de fer activitats de tota mena: des de les taques rutinàries a l’activitat física. Ni el cercle virtuós d’en Jan Laporta és capaç d’oferir un projecte guanyador com aquest.

5. Si no tens temps per suar, no aprendràs ni la taula de multiplicar

Per a infants i joves l’activitat física diària és essencial. En ple procés educatiu, l’esport ajuda a millorar la memòria i la capacitat d’aprenentatge. Els despistats ja no teniu excusa: deixareu d’oblidar que avui era un bon dia per sortir a córrer una estoneta.

social

6. L’activitat física habitual, la millor xarxa social

Ni twitter, ni facebook, ni snapchat, ni senyals de fum. Ser actius millora l’estat anímic i afavoreix les relacions socials. Fer activitat física en companyia ajuda a sentir-se bé i afavoreix la constància en l’exercici. Si quedeu amb més gent per sortir a fer activitat física, fareu petar la xerrada. Si exerciteu els músculs en solitari, acumulareu anècdotes per explicar als amics.

7. Si desconnectes a la natura, res t’atura

Els que viviu immersos en un bullici urbà podeu utilitzar qualsevol activitat com a excusa per buscar una estona de calma en parcs, boscos, rius i muntanyes properes. La natura té efectes terapèutics i fer activitat física a l’aire lliure és una aposta guanyadora.

natura

8. A la feina, l’exercici és una bona eina

Cansats d’atendre clients malhumorats (que òbviament no practiquen esport)? Farts de reunions esgotadores? No teniu temps de res quan arribeu a casa? El vostre lloc de feina també pot ser un espai d’activitat física. Pugeu escales en lloc d’agafar ascensors, parleu per telèfon dempeus i no asseguts, sortiu a prendre el cafè caminant… idees a cabassos per estar en plenes condicions físiques i mentals.

9. Els desplaçaments, ens fan guanyar temps

Si encara sou dels que preferiu les excuses tipus: “Oh, és que no tinc temps de res!“, rumieu sobre els vostres desplaçaments obligats. Anar a la feina, anar a buscar els nens a l’extraescolar de torn… segur que no ho podeu fer caminant? En bicicleta? En transport públic i fent un trajecte a peu més que saludable? I si deixeu de fer cua a les escales mecàniques del metro i pugeu a peu? Si teniu podòmetre, feu entre 8.000 i 10.000 passos cada dia.

10. Sigueu imaginatius, originals i actius

A primer cop d’ull potser us fa mandra sortir a córrer, anar a la piscina, jugar a futbol o a bàsquet… lectors, que esteu llegint La Fosbury! Ha arribat l’hora de tot l’altre esport. Practiqueu el cúrling, el tennis de taula o els salts de trampolí. I en qualsevol cas, planifiqueu vacances amb activitats físiques, aneu a visitar museus o sortiu a caçar bolets. L’activitat física és a tot arreu!

6 d’abril, dia mundial de l’activitat física

Tots els consells sobre la necessària pràctica diària d’activitat física els recull el Pla d’Activitat Física, Esport i Salut, impulsat per la Generalitat de Catalunya. Des del 2007, el projecte ha format a professionals del món de la salut i de l’esport per impulsar la pràctica d’activitat física (30 minuts x 5 dies a la setmana, els adults i la gent gran; 60 minuts x 7 dies a la setmana, infants i joves).

El Pla ha impulsat, també, un munt d’activitats al voltant del 6 d’abril, dia mundial de l’activitat física. En les darreres edicions més de 200.000 persones han participat en accions de tota mena: caminades, jornades esportives, rutes saludables, etcètera. El Pla, com és lògic, vincula la pràctica de l’activitat física i l’esport amb la salut i també amb l’alimentació saludable. L’objectiu central és clar: difondre els beneficis individuals i col·lectius de l’activitat física.