Brady i Mahomes són els grans protagonistes de la Super Bowl 55

55 motius per veure la Super Bowl LV

11 minuts de lectura
Avui és la Super Bowl? Sí. Per fi. De fet és avui però es juga demà. Més concretament aquesta matinada. La gran cita del futbol americà començarà d’aquí a poques hores. I com que tenim el nostre expert (en Ferran Àngel) amb més ‘bolos’ que les Oques Grasses presentant disc nou per les comarques catalanes, va i entomo jo la cosa de fer una mica de prèvia.

La Super Bowl és una cita subratllada a moltes agendes. Per descomptat a les dels aficionats al futbol americà. És el partit que dóna sentit al calendari igual que les Festa Major és el que dóna sentit a un any en qualsevol municipi digne. O donava. Millor que ho deixem que prendrem mal. La Super Bowl és la LV. La 55, vaja. Però en aquesta vida hi ha coses magnànimes que es diuen amb números romans. Fins i tot aquesta gent americana ho fan. Aquesta matinada, a la Super Bowl número 55 o LV hi tenim dos equips, els Kansas City Chiefs i els Tampa Bay Buccaneers.

Abans, quan la vida era vida i es podien fer coses, la tropa de la Fosbury miràvem la Super Bowl en comunitat. Ens trobàvem a Mataró, al local de Capgrossos, i ens fèiem els americans durant tota la matinada. Enguany no només nosaltres fem salt en aquest propòsit. Tota l’afició es troba en la diatriba de no poder viure el partit als bars o tavernes, en companyia ni grups. La Covid condiciona aquesta Super Bowl LV o 55..

Total, que aquí estem. És diumenge i mirarem de desgranar a mode de prèvia tardana els motius pels quals avui ens hem de mirar la Super Bowl LV. I per fer-ne 1 o 10 o 15. Fem-ne

1 Perquè és el partit més seguit de l’any.

Cap altre partit acumula els milions d’espectadors davant la pantalla en tot el món ni remena els milions de dòlars del gran partit americà. Ni que sigui per no ser una nota dissonant, val la pena.

2. Perquè ens fan falta alegries esportives.

Després de tants mesos d’esport condicionat per la Covid, d’estadis que ressonen, grades buides, solucions i patranyes… una mica d’alegria pot ser reparatòria.

3. Pel combat dinàstic

Avui juguen dos equips i tota la pesca, sí. Però avui el que hi ha és un xoc entre dos quarterbacks espectaculars. El millor de la història fins ara i un que acaba de començar (com aquell qui diu) però podria arribar a igualar-lo.

4. Per Tom Brady

Perquè molta gent als seus 43 anys i després d’arrassar al capdavant dels Patriots no hauríem mantingut l’exigència, la xispa, l’olfacte i l’instint d’aixecar un nou projecte guanyador. I en el seu primer any arribar a la Super Bowl.

5. Pels play-offs dels Buccaneers

Perquè ha fet el que a casa, des d’aquella ACB impossible, sempre n’hem dit “fer un TDK”. No ser el favorit en cap dels tres partits disputats de play.off i, tot i així, guanyar-los i plantar-se a la Super Bowl.

6. Per Patrick Mahomes

El present i el futur. Les seves són estadístiques d’impacte i segons el meu amic Miquel és sinònim de “ bellesa sublim en l’execució, i fantasia visual i sensual i té 25 anys i pot fer back2back (2 anys seguits) i establir dinastía”

7. Perquè semblen un encanteri

Potser en la comparació, només en la defensa hi ha superioritat dels Buccaneers. Però qualsevol que hagi vist jugar els Chiefs els hi pot veure una harmonia, una característica d’equip complet, amb una mena d’encanteri capaç de jugar tot l’any transmetent la idea de poder guanyar qualsevol.

8. Perquè per primer cop hi ha una àrbitre

L’any passat a la Super Bowl hi havia per primer cop una entrenadora assistent, enguany a la 55 per primer cop hi ha una col·legiada entre l’equip d’àrbitres que impartiran justícia. Sarah Tomas.

9. Perquè no se sap si és masculí ni femení

En moments de pluralitat de gènere i polèmiques linguïstiques associades, fa gràcia que una cosa tant global com la Super Bowl sigui femení per molta gent i masculi també per molta altra, sobretot els llatinoamericans.

10. Perquè el Half Time Show sempre és un espectacle

Els bojos americans aquests es casquen un concert espectacular a la mitja part. Sí, munten un escenari, els equips, els fans i tota la parafernàlia. En un momentet. És l’esclat musical comercial més espectacular del món.

11. Perquè potser no ho sabies i t’agrada The Weeknd

Perquè els protagonistes d’aquest any són aquest grup canadenc, que interpretarà els seus himnes enganxosos i segur que molta gent ara no sap que li agradava The Weeknd a la tercera cançó se’n farà devot incontestable.

12. Perquè tots seríem Miley Cirus si fóssim igual de bones

Una de les col·laboracions segures és la d’aquesta antiga Hannah Montana que és una veu tant portentosa com una trajectòria plena d’excessos i vicis. Exactament com seríem la majoria si tinguéssim la seva virtut. Visca l’excés brètol, Miley!

13. Per tot l’afer Rosalía

Perquè a no ser que finalment es constati la gran sorpresa, finalment nostra senyora de Sant Esteve Sesrovires no hi serà, tot i que d’un rumor llençat a RAC1 pels nostres amics de Tots al Blitz se’n va generar un tsunami de fake new.

14. Per en Ferran Àngel

Precisament per un dels noms propis de Tots al Blitz i el nostre home fort en qüestions de futbol americà. No ho sabeu, però veient la Super bowl feu feliç a gent molt especialeta com ell.

15. Pels de Tots al Blitz

Fora conyes. A la Fosbury som audiència d’aquest podcast que arriba al seu tercer aniversari consolidat, demostrant que en català també es pot triomfar i que sempre es pot fer safareig amb encert i olfacte. Felicitats amics.

16. Perquè “toca”

Si no t’has plantejat mai per què sona la Marxa Radetzky el dia 1 de gener ni per què els cigrons secs sempre són l’element més discordant de les barreges de fruits secs, ets gent de complir tradicions. I miraràs la Super Bowl perquè toca i perquè és l’únic dia que la fan.

17. Pels anuncis

Tal com sona. Els anuncis de les grans cases americanes durant la Super Bowl són sovint més interessants o sorprenents que el joc. Val la pena seguir-los i entendre’ls, perquè són petites obres d’art on humor, realització i missatge excel·leixen.

18. Per la retransmissió americana.

Tant si pagues el Game Pass com si busques altres dreceres, la retransmissió americana és la genuïna i la parròquia experta la prefereix. I hi ha anàlisis, contexts, elements únics. Val la pena aquella sonoritat del seu anglès!

19. Perquè els de Movistar no hi ha per on agafar-los.

No amagaré que com a locutors la patuleia de Movistar semblen durant tot l’any accionistes directes de la nostra somnolència com a espectadors. Avui estaran més alegres, però sempre te’ls pots mirar per criticar o gaudir.

20. Perquè és tot un repte no adormir-se

Reconeguem-ho. Tot i que ens encanti eltocar-li la pera a la secta de la reforma horària, això d’un partit de matinada és tot un maldecap. Per tant millor convertir-ho en un joc-repte: a veure si no fem ni cops de cap.

21. Per les lleganyes de dilluns, que són com cicatrius

Si demà allà on vagis llueixes unes lleganyes de campionat o una mirada digna de tastaolletes reggae, sempre podràs exhibir aquests trofeus facials com a cicatrius heroïques. Jo vaig veure la Super Bowl, ahir.

23. Pel repte de fer segons què per menjar a casa

Acostumada la parròquia a refugiar-se en bars i tavernes, si es vol imitar el cerimonial mirar de cuinar americanades pot ser un motiu poderós com cap altre.

24. Per ajudar la taverna o el restaurant

Alternativa poderosa. El sector de la restauració està en un moment complicat i podem tirar del bar, la taverna o el restaurant que creiem per agafar provisions. Realment sense endrapar la Super Bowl 55 encara serà més estranya.

25. Per Belichick

Avui sabrem de forma fefaent quina de les dues meitats del gran èxit dinàstic dels Patriots, el millor equip del segle (segur) i de la història (probablement) preval. Si guanya Brady, la història li atribuirà mèrit dels anells dels de prop de Boston. Si no guanya, aquelles poden ser més de Bil Belichick.

26. Pels 22.000 espectadors

Ens hem acostumat els estadis que ressonen, a les grades buides, a la manca de picada que lligui la salsa esportiva. Amb aquest panorama, les 22.000 persones que hi haurà a l’estadi són un motiu per sí soles.

27. Pels 7.000 sanitaris

D’entre elles, 7.000 seran professionals sanitaris. Que sent-hi ells i elles i nosaltres veient-los i veient-les fem un reconeixement global a la tasca per combatre la pandèmia.

https://www.youtube.com/watch?v=FMmOaiclNbE&ab_channel=budleewiser

28. Perquè aquest cop segur que guanya algú.

Perquè l’anterior matinada decisiva que els Estats Units ens van robar hores de son, la de les eleccions, va acabar sense vencedor clar. Avui la història no serà inconclusa.

29. Perquè val la pena esperar al final.

Perquè la història recent, amb el propi Brady de protagonista, ja ens ha ensenyat que la Super Bowl que sembla feta i decidida fins al tercer quart o més enllà es pot capgirar del tot. No us refieu de la tendència de la primera meitat, que la cosa es posa emocionant després.

30. Per la faràndula de les celebracions

Un dels elements que més poden sorprendre del futbol americà és com cada acció a favor, en atav o en defensa, se celebra de forma visual, en una fina línia entre el ridícul i la provocació, amb aires sorneguers i ballarins.

31. Per la retransmissió, tècnicament

Ara que a la lliga de futbol de per aquí pixen colònia per una càmera de gran qualitat i realisme, el futbol americà fa temps que la duu. No només això: segurament no hi haurà cap altre espectacle esportiu i audiovisual tant ben produït i ben enregistrat com aquest.

32. Perquè és una Festa Major

Perquè la Super Bowl la disputen dos equips però la gaudeixen tots els aficionats d’aquest esport per igual. És la Festa Major de la cosa aquesta, tothom amb la seva samarreta, fília i fòbia. Però tothom allà. Com als balls o concerts en què hi ha tothom.

33. Per si els veïns es queixen

Anant de matinada, si fem algun crit a casa és probable que puguem generar alguna controvèrsia veïnal. La gent està entre sensibilitzada i tiquis miquis. Val la pena comptar amb la pressió de l’auto-control per no originar polèmica.

34. Perquè de fet ja s’acaba prop del toc de queda

Si la veiem a casa d’una amistat, sense sumar mai més de dues bombolles de convivència ni sis persones, no hem de patir gaire pel toc de queda. Quan acabi la podem fer petar una estona i ja seran pràcticament les sis. Quan ja podem anar pel carrer.

35. Per Antonio Brown
Parlem dels protagonistes. Per Antonio Brown. Amb un any ha passat de no comptar per excèntric i ara és a la SB com a arma perfecta i revulsiva dels de Tampa Bay.

36. Per la defensa de Tampa
Perquè enalteix el concepte coral de la defensa i és la millor de les proteccions per la seva orfebreria atacant. Perquè ara que Brady no ens llegeix, qui ha dut l’equip a la Super Bowl és l’equip defensiu.

38. Per Rob Gronkowsky

Després d’un any rascant-se la panxa li va agafar el telèfon a Tom Brady i, tot i l’edat, ha seguit cultivant la relació, demostrant ser un gran TE. En 10 anys a la lliga, tots 10 ha fet play.off.

39. Per Tyran Mathieu

Perquè a la defensa de Chiefs, amb menys medalles per repartir, sí que té clar el pit on ha de lluit la del millor. I perquè per un home així tenir a Brady en una Super Bowl a davant és com un bon whisky a la taula d’un militar borratxo.

40. Per Mike Evans
El WR amb el que ha sabut trobar suport i recurs Tom Brady, que ha hagut de tornar a quallar la proposta amb la seva plantilla plena d’estrelles però de la que ha destacat la connexió amb aquest homenot.

41. Per Tyrek Hill

Fixeu-vos amb ell si podeu perquè corre que te les peles, més que un repartidor de menjar a domicili a la mitja part d’un Barça-Madrid. Segurament a Tampa Bay fa dies que busquen l’antídot contra ell. El trobaran?

43.Per Travis Kelce

Senzillament, el millor TE de la lliga i un espectacle també pels que no hi entenem un borrall. D’aquells que els rivals necessiten 3 i 4 jugadors per abatre.

44. Per Andriy Reid

L’entrenador dels Chiefs és un paio que només amb la cara ja t’enamora. Hi ha qui li diu ‘la morsa’ pel seu bigoti i aspecte però és que a més és un geni ofensiu. Per ell i per una possible segona NFL, valdrà la pena.

45. Per tots els que no hi són

Tampoc cal donar més detalls. Serà la primera Super Bowl sense molta gent.

46. Pel vaixell que hi ha incrustat

L’estadi on es disputa la final és el propi dels Buccaneers de Tampa Bay i té una mena de vaixell incrustat, que sembla mig de museu de cera o de parc temàtic. Sens dubte és cridaner.

47. Perquè tens temps per informar-te’n

Perquè convé fer temps fins que comenci i fins llavors segurament pots completar l’aprenentatge previ amb altres peces més fonamentades que aquesta.

48. Perquè és Amèrica al 100%

Perquè no hi ha pràcticament res (potser tot allò del gall d’indi indultat o les pròpies eleccions i les barres i estrelles) tant rabiosament nord-americà com la Super Bowl. Tant si te’ls estimes com si els detestes, val la pena.

49. Perquè sembla un miracle que s’hi hagi arribat

Més enllà de bombolles, amplitud de plantilles i aposta erquè el xou no pari, que avui es consumi una temporada completa de la NFL, amb el que suposa, és un miracle. Algú hauria d’aspirar a beat per haver-ho aconseguit.

50. Perquè sempre pots cagar-te amb en Trump

Perquè és l’esport preferit de l’expresident i, si et fa falta, en qualsevol moment pots recuperar l’esport nacional dels darrers quatre anys, fins fa menys d’un mes.

51. Perquè puguis entendre el Twitter de demà

Jo trobo la mar d’empipador quan entro a Twitter i no entenc res del que s’hi diu. Demà us pot passar el mateix si no mireu aquest partit.

52. Per desesperar els experts a preguntes

Sigui en directe o per missatgeria, podeu posar a prova els nervis de les amistats setciències amb preguntes de l’estil “quants punts és un touchdown” en el moment culminant. Sempre és divertit.

53. Perquè es pot viure abans i després

Si et fa patir l’horari o el context, fins llavors tens la tira d’oferta de comentaris previs i posteriors. Les retransmissions són generoses i els especials d’altres anys també.

54. Perquè pots fer un xarrup a cada Touchdown

Perquè aquesta tradició que ratlla la inhumanitat i que alguns intrèpids feien a la vetllada de la Fosbury sempre la pots replicar a casa. Però 10 de cada 10 doctors ho desaconsellen.

55. Perquè “ho tornarem a fer” 

Perquè així que es pugui tornarem a viure plegats i juntes una nit com aquesta. Esperem que sigui l’any que ve. Perquè volem tenir clar que això d’aquest any és l’excepció i no la norma.