Nova etapa de la Fosbury: ens cooperativitzem!

4 minuts de lectura
Aquest mes de març fa precisament sis anys del naixement de la Fosbury. Sis anys no és cap xifra rodona però ha estat el moment escollit o donat perquè l’espai de tot l’altre esport faci un nou salt i obri una nova etapa. Des de principis d’aquest 2020 la cooperativa de treball formada per la redacció de la Fosbury és la titular de la publicació. Ens hem cooperativitzat perquè creiem en el projecte i perquè volem que saltis amb nosaltres.

És una nova etapa en la que la redacció vol refermar-se el el seu propòsit fundacional irrenunciable: el de donar tot el protagonisme a tot l’altre esport. Som menys joves però sis anys després ens hem emancipat per poder mantenir la revolta contra l’imperi del futbol, buscant una alternativa creïble als mals hàbits generalitzats associats amb raó al periodisme esportiu.

És segurament una praxis periodística contra-cultural, però hi creiem. I per això ens hem cooperativitzat. Hem creat una estructura empresarial ‘ad hoc’ per seguir fent possible que el projecte periodístic de tot l’altre esport creixi en paral·lel a la seva difusió i incidència.

La nova etapa

El grup humà que hem fet possible la Fosbury fins ara hem decidit iniciar una nova etapa empoderant-nos com a redacció i buscant noves eines de funcionament que ens permetin seguir sent fidels a la nostra idea de mitjà esportiu, però amb més qualitat. Tres eixos són centrals: Periodisme, esport i compromís.

Per què una cooperativa?

En els darrers mesos hem creat la cooperativa “Valentí 92, SCCL”, que és la nova empresa editora de La Fosbury. Hem escollit l’economia social i solidària per moltes raons. Una de clau és l’arrel històrica i cooperativista del nostre país, així com la xarxa existent de realitats al voltant de l’economia social. Ens sentim còmodes formant part d’una família històrica i alhora incipient, d’una història d’alternativa al canibalisme econòmic i que prioritza els valors per davant dels números.

Ser una cooperativa de treball ens permet dotar Fosbury d’una estructura laboral més ferma i compromesa, així com dotar-nos d’una manera de fer assembleària que ens permet mantenir l’esperit amb el que sempre ens hem regit a la redacció. Tenir una estructura empresarial pròpia ens permet poder treballar amb total llibertat per a poder mantenir el projecte. Guanyem en dedicació i volem que això repercuteixi en major qualitat en la feina, productes i publicacions de les que prenguem part. A més, formar part de l’economia social i solidària és sinònim de vincular-se a un moviment en xarxa que inclou aprenentatges i formació contínua i incorporar en el dia a dia laboral la perspectiva de gènere i les cures. Fem una cooperativa per remar des del vaixell dels drets, la dignitat i el compromís.

Volem millorar la Fosbury

La mare dels ous del moment en que ens trobem és que volem millorar el periodisme que fem. I volem que ens ajudeu en aquesta millora. Volem créixer, madurar, viure. Necessitem que sigui tota la comunitat Fosbury –redacció, col·laboradores, membres del Club, lectores– la que faci un pas endavant.  Volem que la petita comunitat que formen totes les persones de la Fosbury creixi, s’empoderi, es vegi capaç de tot.

Volem seguir fidels en la militància del que creiem que pot ser un mitjà diferent i és per això que hem fet aquesta passa i que us demanem que ens ajudeu, que ens ajudem totes plegades a fer-ho possible.
En aquesta nova etapa ens comprometem:
A seguir fent un periodisme compromès amb el nostre Pentàleg com a guia. De reivindicació de tot l’altre esport, des dels Països Catalans al Món, buscant l’esport que transcendeix l’esport, contra les discriminacions i amb una mirada singular.
A ser més presents més arreu del territori i apropar-nos a la comunitat. Descentralitzant-nos, trepitjant comarques, sent visibles on no hi érem. Estenent la xarxa de punts de distribució i fent presentacions i coneixent la diversitat esportiva del país.
A ser referència en la perspectiva de gènere. En moments de reivindicació vital encara que tardana de l’esport femení, tirem endavant l’Observatori Crític dels Mitjans de Comunicació en l’esport. Fiscalitzarem les males i bones pràctiques –començant per nosaltres mateixes– per ajudar a crear un ecosistema mediàtic que no discrimini per raó de gènere.
A millorar la Fosbury com a revista. Donarem al paper el tracte que mereix, concentrant les nostres millors idees i feina en una cadència semestral de la revista que ens permeti treballar amb més temps en temàtiques i protagonistes.
A crear nous continguts i noves plataformes. Com a Fosbury treballarem perquè la nostra manera d’entendre l’esport i el seu tractament impregni noves realitats. Reforçarem vincles i col·laboracions amb altres capçaleres i mitjans i explorarem nous formats com el radiofònic via podcasts.
A obrir la Fosbury perquè sigui una eina útil per a tota la comunitat. Convidarem a tota la nostra gent lectora a participar-ne. Fiscalitzarem, informarem i compartirem l’estat del projecte perquè totes les persones que en prenguin part, sigui de la manera que sigui, estiguin al dia del que fem i preparem.
I volem ser comunitat, més a prop teu. Volem ser el contrapunt a l’actualitat, l’opinió políticament incorrecta i la nota dissonant de la simfonia. Com fa sis anys i fins que duri la corda. Apostem per la nostra llengua i per les potencialitats d’aquesta, però per fer-ho necessitem que hi donis suport, renovant el teu vot de confiança, ajudant-nos amb el boca-orella i saltant un cop més amb nosaltres.
Sou imprescindibles perquè el projecte periodístic de tot l’altre esport es faci fort en aquesta nova etapa. Estem molt il·lusionades i agraïdes de comptar amb vosaltres a la Fosbury. Gràcies per ser-hi!

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!