Cinc esportistes catalans competiran als Jocs Universitaris d’hivern

2 minuts de lectura
Els esports d’hivern viuen una temporada frenètica amb Pequín 2022 a l’horitzó proper, però amb altres cites destacades que arriben abans d’acabar el 2021.

Quan bona part de les copes del món ja han començat, des de l’esquí alpí fins al patinatge de velocitat sobre gel, un esdeveniment internacional de prestigi per als més joves es fa espai al calendari per atreure algunes promeses dels esports de neu i de gel a Lucerna. La ciutat suïssa acollirà de l’11 al 21 de desembre una nova edició dels Jocs Universitaris d’hivern, una cita que s’enfila a la 30a edició i que combina la competició clàssica amb esdeveniments culturals i educatius. Es preveu que al país centreeuropeu hi viatgin uns 1.750 esportistes procedents de més de 50 estats d’arreu del món, en un programa que consta de deu modalitats diferents.

Cinc catalans seran partícips d’aquesta Universíada que arriba amb onze mesos de retard per les restriccions arran de la pandèmia. Tres d’ells són especialistes en esquí alpí (Jana Suau, Tomàs Barata i Adrián Tortajada) i dos més en esquí de fons (Maria Iglesias i Jaume Pueyo). Tots ells formen part de la nova fornada d’esquiadors que s’han preparat per ser competitius al màxim nivell internacional i de fet, tant Pueyo com Iglesias tenen opcions obertes de ser olímpics d’aquí a pocs mesos si són capaços de fer un nou salt endavant en les seves trajectòries ascendents.

Adrián Tortajada, de La Molina Club d’Esports, serà protagonista als Jocs Universitaris d’hivern

La Universíada, una cita tradicional

La Federació Internacional d’Esports Universitaris (FISU) és la responsable d’organitzar un esdeveniment plenament arrelat entre els joves esportistes i que sovint obre una porta a protagonistes diferents dels que estem acostumats a veure en uns Jocs Olímpics. Lluny del model d’esport universitari nord-americà, la FISU obre les portes a l’esport amateur i també a joves talents que aspiren a fer un nou pas ascendent en les seves trajectòries. Suïssa, que no acollia l’esdeveniment des de 1962, ha explicat l’objectiu dels Jocs a través del president del seu comitè olímpic, Jürg Stahl:

“L’esport dona una oportunitat a molts joves. La Universíada d’hivern ofereix una plataforma per a temes importants com l’esport d’alt rendiment i l’educació superior. Aquestes temes no es poden deixa enrere durant la pandèmia que vivim”.

El 2013, la darrera victòria catalana

Els Jocs Universitaris d’hivern han comptat al llarg de la història amb algunes actuacions destacades per part de l’esport català. El darrer en pujar al podi en aquesta cita va ser el barceloní Rubén Vergès, que l’any 2013 es va penjar la medalla d’or al halfpipe tot just tres anys després d’haver fet el seu debut olímpic a Vancouver 2010.