Heather Weidner i la duresa de l’escalada clàssica

1 minut de lectura
Després de recórrer multitud de festivals de cinema d’arreu del món al llarg d’aquest any, el darrer documental curt de Jon Glassberg ja es pot gaudir en tota la seva plenitud des de qualsevol racó del planeta.

Louder Than Eleven ha penjat aquesta setmana el vídeo que ressegueix les passes de l’escaladora Heather Weidner en el gran repte que va afrontar l’estiu de 2016: completar una ruta 8b+ seguint els patrons propis de l’escalada clàssica: assolir el repte d’una sola tirada, començant des de baix i portant a sobre tot allò imprescindible per arribar a dalt. Fent gala del model tradicional, a més, aquesta esportista renunciava a utilitzar les fixacions preestablertes i obrir camí afegint cada cop els elements d’autoprotecció que considerava necessaris.

Weidner es va convertir en la primera dona de la història en aconseguir superar una via tan difícil com la China Doll, una ruta ubicada a Colorado, als EUA, i coneguda per l’exigència del seu tram final. La quarta de la història en ascendir una 8b+ amb el seu estil.

JHG-LT11-China-Doll-Low-Res-Web-Images-PROMO-1-26-17-61-845x563

El projecte no va ser, precisament, bufar i fer ampolles. Els intents de 2015 no van reeixir i la nord-americana va tornar amb més força l’any següent. Assegura que va invertir 50 dies i més de 70 intents fins a encertar els moviments precisos i completar China Doll.

20 minuts que transcendeixen l’escalada

Aquesta ascensió agònica recupera la seva vigència un any i mig després gràcies al treball de Glassberg, el director que es va posar en contacte amb ella per enregistrar el procés esportiu en la seva globalitat. L’encert del film de 20 minuts és que transcendeix, de llarg, el mateix repte esportiu, i s’endinsa en totes les frustracions i alegries associades a l’escalada, en la seva relació més propera, i, tal com indica, en una perspectiva que ajuda a trencar tots els estereotips de gènere associats a l’esport.

Un documental curt que exposa davant el gran públic totes les febleses i fortaleses de Heather Weidner. Un procés d’aprenentatge i d’autoconfiança brutal que l’escaladora ha mirat d’explicar, un any després, al seu blog. La conclusió la cita ella mateixa: “Només creient que som prou bons com realment som, només en aquell moment, estarem en pau amb nosaltres mateixos i amb els nostre objectius i amb les persones més importants de les nostres vides“.

Jon Glassberg és un cineasta i fotògraf que ha rodat altres documentals curts seguint reptes d’escalada amb Emily Harrington o Jorg Verhoeven. Un clàssic dels festivals de cinema de muntanya.