El Torneig dels 4 trampolins, molt més que Garmisch

En parlàvem fa uns dies quan citàvem els clàssics de l’esport nadalenc. Més o menys a tothom li sona que el dia 1 de gener hi ha salts d’esquí a la localitat alemanya de Garmisch-Partenkirchen. Però és difícil saber gaire cosa més d’un esport que a casa nostra ni tan sols es practica i que sovint ens sembla tan estrany com als austríacs els deuen semblar els castellers.

Doncs bé, la prova que un any més tindrà lloc el dia 1 a Garmisch-Partenkirchen és tan sols una de les quatre que conformen el Torneig dels 4 trampolins, un esdeveniment de gran prestigi en el món dels salts d’esquí. Es fa des de 1952 a dos trampolins alemanys i dos d’austríacs. La primera cita és sempre el 29 o 30 de desembre (enguany el 29) al trampolí Schattenbergschanze de la localitat alemanya d’Oberstdorf. El dia 1 arriba la coneguda cita al Große Olympiaschanze de Garmisch-Partenkirchen. El 3 o 4 de gener (enguany el 3) el torneig es desplaça a Àustria a l’espectacular trampolí Bergiselschanze, que domina la ciutat d’Innsbruck, mentre que el dia 6 de gener la competició finalitza al Paul-Ausserleitner-Schanze de Bischofshofen, també en terres austríaques.

Four Hills 2 (www.tyrol.com)

Puntuables per la Copa del Món

Les quatre proves mencionades formen el Torneig dels 4 trampolins però alhora són puntuables per la Copa del Món de salts, que es disputa durant tota la temporada hivernal. Malgrat tot, una victòria al Torneig dels 4 trampolins té un valor molt especial per si mateixa, independentment del resultat aconseguit a la Copa del Món. I és que els 4 trampolins són molt més que un simple torneig. Són un orgull per a les poblacions que els acullen a més d’un reclam turístic. De fet, s’espera que aquest any fins a 100.000 espectadors presenciïn en directe les quatre proves.

Diuen que liderar la Copa del Món no assegura l’èxit als 4 trampolins. Aquesta teoria la intentarà desmuntar l’eslovè Peter Prevc, que a hores d’ara és primer de la classificació general de la Copa del Món amb 564 punts, a una distància considerable del segon classificat, l’alemany Severin Freund, que en suma 399. També s’espera que destaqui l’austríac Stefan Kraft, que amb només 21 anys va ser el vencedor de la darrera edició. Tots ells tindran el repte d’igualar l’alemany Sven Hannavald, que des de la cita del 2001/02 és l’únic saltador que en les 62 edicions del torneig ha estat capaç de guanyar les quatre proves en un mateix any.

Four Hills (www.tyrol.com)

Imatges: www.tyrol.com i www.vierschanzentournee.com

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!