Romàntics de la bici

2 minuts de lectura
Entre l’última etapa de la 58a Volta Ciclista al País Basc de dissabte i abans que finalitzés la 116a París-Roubaix, els dies 7 i 8 d’abril es va celebrar la 8a edició de La Pedals de Clip.

La Pedals de Clip, per qui no la conegui, és una trobada anual dels amants de les bicicletes de carretera anteriors a l’any 1987, organitzada per la Unió Ciclista de Vilanova i la Geltrú i, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca, al Penedès.

Es tracta de l’anomenat ciclisme clàssic, amb bicicletes d’acer, amb el cablejat extern dels frens, amb les palanques de canvi en el quadre i amb pedals de clip: ben diferents de les bicicletes d’ara! També és veritat que han passat més de 30 anys i els materials associats a la tecnologia han evolucionat en gran mesura.

Imatge de la cita 2018 / La Pedals de Clip
Imatge de la cita 2018 / La Pedals de Clip

La Pedals transcorre per l’anomenada Toscana Catalana, per camins suaument ondulats d’asfalt i de terra, entre relaxants camps de vinyes i amplis horitzons dels municipis de l’Alt i el Baix Penedès. El punt àlgid és la marxa no competitiva del diumenge que parteix del poble de Sant Martí Sarroca i finalitza al castell homònim, amb dues rutes opcionals, de 47 i 72 quilòmetres.

Enguany, com a novetat s’ha introduït una cronoescalada que es va realitzar el dissabte i que partia del poble fins arribar al castell de Sant Martí Sarroca. I com cada any, a les 19 hores va tenir lloc el col·loqui al mateix castell, aquesta vegada amb l’ex ciclista professional Peio Ruiz Cabestany acompanyat del també ex ciclista Pedro Muñoz, Frederic Ràfols -especialista en ports i autor de llibres sobre el mateix tema- i Jordi Escrihuela -redactor de la revista Ziklo-, conduit pel periodista Sergi Valdivieso. Peio va mantenir una animada tertúlia tot explicant batalletes de la seva trajectòria professional així com anècdotes dels seus viatges amb bicicleta en solitari arreu del món.

Arribat el diumenge, quan passava un quart de les 9 del matí, amb un lleu retard causat per un xàfec, es va iniciar la marxa. Sortida remullada i èpica, alhora, que va refredar a una part dels 320 inscrits a prendre la sortida d’enguany. La marxa va disposar de dos avituallaments, el primer al Pla del Penedès, amb coques, garlandes, porrons de cava i vi blanc, i el segon a les Bodegues Torres, amb entrepà i copa de vi blanc sense alcohol per recuperar sobradament les forces!

L’homenatge final

La Pedals va finalitzar amb un acte d’homenatge encapçalat per l’ex ciclista convidat d’enguany Peio Ruiz Cabestany i quatre ex ciclistes més, en Jordi Mariné, Àngel Ibàñez, Josep Florencio -aquests tres van guanyar l’any 1968 el Campionat d’Espanya per regions, representant a Catalunya, a Madrid- i Rafael García.

Un cap de setmana per a nostàlgics i romàntics d’aquelles bicicletes que ja formen part de la història del ciclisme, però que encara són ben actives en mans dels seus seguidors fidels any rere any.

Força vida a La Pedals de Clip, una fusió entranyable de ciclisme clàssic, mallots antics, ambient distès, memòria i paisatge de vinya que no té preu!