22 curses World Tour en 2 mesos

3 minuts de lectura
Aquest dimarts la UCI ha anunciat el nou calendari ciclista d’aquest 2020.

Fa unes setmanes explicàvem que el ciclisme de carretera és un dels esports on el caos en el calendari per a l’estiu i la tardor estava assegurat. Ho fèiem després de conèixer les noves dates del Tour de França al tram final de l’estiu. Ara la Unió Ciclista Internacional ha confirmat el calendari aprovat formalment a l’espera que els efectes del coronavirus el permetin tirar endavant. Tal com s’havia anunciat, l’1 d’agost s’estrenaria una temporada que encara ningú sap del cert si es reprendrà i el darrer dia de competició seria el 8 de novembre. Les tres voltes grans, cinc curses per etapes més, els cinc monuments, deu clàssiques més i els campionats del món condensats en 2 mesos i escaig. O el que és el mateix: més de 100 dies de competició world tour en 69 dies.

En clau catalana és notòria l’absència de la Volta a Catalunya del calendari. Ja fa dies que els organitzadors van anunciar que la cursa del centenari se celebrarà el 2021 i de fet avui mateix han anunciat que la segona edició de la ReVolta que s’havia de disputar enguany a Sant Cugat del Vallès també s’ajorna fins l’any vinent. Havia de ser un any molt especial per a la Volta, que ha optat per salvaguardar una edició pensada al mil·límetre i evitar possibles reduccions de recorregut o de dies de competició que haurien entelat una celebració que els aficionats ja tenien assumida per al 2021.

El nou calendari UCI valida els 18 dies de la Vuelta a Espanya (començarà directament al País Basc). Durant sis dies la Vuelta i el Giro es disputaran simultàniament en un fet que és històric. Però el calendari simultani serà molt habitual i tant el Giro com la Vuelta coincidiran amb dos monuments ciclistes. Si tot plegat s’acaba complint, els aficionats hauran de triar entre opcions ben diferents i els equips hauran de fer mans i mànigues per quadrar els equips per ser presents a totes les curses. Una lesió al mes d’agost pot ser un autèntic maldecap per als directors de cada formació ciclista. Per mirar d’atenuar aquest problema potencial, es permetrà als equips presentar-se amb 6 corredors a les curses d’un dia.

Només hi haurà dues curses que no tindran “rival” en el calendari: l’Strade Bianche de l’1 d’agost i els campionats del món de ciclisme de Suïssa.

Una gran estrena per al ciclisme femení

La Unió Ciclista Internacional també ha fet públic el nou calendari de 2020 per al circuit World Tour femení. La principal novetat, sens dubte, és l’aposta per estrenar una versió per a dones de la París-Roubaix. La primera edició d’aquest monument sobre les llambordes es disputarà el mateix dia que la cursa masculina, el diumenge 25 d’octubre, amb la intenció de tenir continuïtat en el futur. Amb només una cursa disputada del calendari World Tour abans de l’aturada per la Covid-19, alguns organitzadors de curses del calendari femení han optat per cancel·lar les proves i esperar amb paciència l’arribada de 2021.

Malgrat això, el nou calendari de la UCI sí que preveu algunes curses apassionants i també serà molt atapeït, amb 19 proves World Tour en 69 dies. El més rellevant és el canvi de calendari del Giro Rosa, que se celebrarà de l’11 al 19 de setembre (coincidint, de nou, amb el Tour de França masculí). La temporada en clau femenina també començarà amb l’Strade Bianche de l’1 d’agost i conclourà en una prova de tres etapes a Espanya amb la Madrid Challenge by La Vuelta fins el 8 de novembre, coincidint amb el final de la Vuelta a Espanya masculina.

Calendari UCI World Tour masculí

1 d’agost: Strade Bianche
5-9 d’agost: Tour de Polònia
8 d’agost: Milà-Sanremo
12-16 d’agost: Critèrium de Dauphiné
16 d’agost: Prudential RideLondon-Surrey Classic
25 d’agost: Bretagne Classic-Ouest-France
29 d’agost – 20 de setembre: Tour de França
7-14 de setembre: Tirreno-Adriàtica
11 de setembre: GP de Quebec
13 de setembre: GP de Montreal
20-27 de setembre: Campionats del Món a Suïssa
29 de setembre-3 d’octubre: BinckBank Tour
30 de setembre: Fletxa Valona
3-25 de octubre: Giro d’Itàlia
4 d’octubre: Lieja-Bastogne-Lieja
10 d’octubre: Amstel Gold Race
11 d’octubre: Gante-Wevelgem
14 d’octubre: A Través de Flandes
15-20 d’octubre: Tour de Guangxi
18 d’octubre: Tour de Flandes
20 d’octubre – 8 de novembre: Vuelta a Espanya
21 d’octubre: Driedaagse Brugge-De Panne
25 d’octubre: París-Roubaix
31 d’octubre: Il Lombardia

Calendari UCI World Tour femení

1 d’agost: Strade Bianche
8 d’agost: Vargarda TTT
9 d’agost: Vargarda Ruta
13-16 d’agost: Tour de Noruega
26 d’agost: GP de Plouay
29 d’agost: La Course (Tour de França)
1-6 de setembre: Boels Ladies Tour
11-19 de setembre: Giro d’Itàlia
20-27 de setembre: Campionats del Món a Suïssa
30 de setembre: Fletxa Valona
4 d’octubre: Lieja-Bastogne-Lieja
10 d’octubre: Amstel Gold Race
11 d’octubre: Gante-Wevelgem
18 d’octubre: Tour de Flandes
20 d’octubre: Tour de Guanxi
20 d’octubre: Driedaagse Brugge-De Panne
23-25 d’octubre: Tour de Chongming Island
25 d’octubre: París-Roubaix
6-8 de novembre: Madrid Challenge