Set catalanes faran d’amfitriones a l’Europeu femení de Softbol

2 minuts de lectura

Del 24 al 30 de juliol a Sant Boi, Viladecans, Gavà i Barcelona seran les seus del campionat absolut femení de softbol. Aquest esport és molt similar al beisbol, amb la diferència que el llançament de la pilota és per sota l’espatlla i al beisbol es fa per sobre. La pilota és groga i més grossa i les distàncies del terreny de joc també varien.

A La Fosbury hem parlat amb Raquel Moncho (Barcelona, 1994), una de les jugadores de la selecció espanyola, l’amfitriona del torneig. La catalana va començar a jugar a beisbol amb vuit anys en un campus d’estiu a les piscines Picornell de Barcelona i d’allà va saltar al Barça, on va estar quatre anys, per després passar-se al softbol definitivament.

Segons Moncho el softbol a Catalunya gaudeix de bona salut: “hi ha una bona base, moltes nenes que el practiquen i hi ha força equips”, que es concentren sobretot a Barcelona i la seva àrea metropolitana: Sant Boi, Gavà, Viladecans… al País Basc només n’hi ha un i a Madrid un parell. Catalunya és on més es practica aquest esport i això es confirma en la convocatòria de la selecció espanyola que disputarà aquest Europeu: hi ha set catalanes en un grup de 17 jugadores i el seleccionador, Xavier Civit, també és català.

La jugadora del Sant Boi confessa que “és important per Catalunya organitzar el Campionat d’Europa de softbol, és la primera vegada que es fa un campionat absolut aquí a casa nostra, abans se n’havia organitzat un de juvenil i havia funcionat molt bé”. Servirà per “donar a conèixer el nostre país i l’esport a casa nostra”, continua explicant Moncho. “És un orgull jugar-lo a casa perquè les nenes que ens tenen com a referents podran venir a veure’ns jugar una competició d’alt nivell a prop de casa”, conclou la jugadora catalana.

En l’àmbit mundial les millors seleccions són les del Japó i els Estats Units, però les grans dominadores a nivell europeu són Itàlia -amb 12 campionats d’Europa i guanyadora a les edicions de 2021 i 2019- i els Països Baixos amb 10 títols, campiones el 2017 i medallistes de plata l’any passat. Aquestes dues seleccions es reparteixen totes les corones europees. Gran Bretanya i Txèquia (bronze el 2021) són les principals aspirants a posar fi a aquesta alternança al graó més alt del podi continental.

Raquel Moncho és una de les set catalanes que disputaran el Campionat d’Europa

La selecció espanyola ha preparat la cita a consciència, han estat concentrades a Castelldefels i han fet concentracions i jugat torneigs durant tota la temporada per arribar el millor possible al primer partit, que serà contra Israel el dia 24 a l’Estadi Municipal Antonio Hervás de Sant Boi de Llobregat. Moncho i les seves companyes són ambiciones, juguen a casa i “l’objectiu és aconseguir una medalla“.

La primera fase del campionat la jugaran aquestes seleccions:

Grup A: Bèlgica, Croàcia, Grècia, Itàlia, Polònia

Grup B: Àustria, Alemanya, Irlanda, Països Baixos, Suïssa

Grup C: Txèquia, França, Regne Unit, Turquia, Ucraïna

Grup D: Dinamarca, Finlàndia, Israel, Malta, Eslovàquia, Espanya

Moncho considera molt important que les nenes que juguen a softbol tinguin l’oportunitat de veure jugar els seus referents tan a prop de casa

Imatge de portada: cedida per Raquel Moncho