Stefi Troguet fa el cim al K2

2 minuts de lectura

L’alpinista andorrana Stefi Troguet assoleix el seu tercer vuit mil al segon cim més alt del món.

L’alpinisme andorrà l’ha feta grossa aquest divendres 22 de juliol gràcies a la tenacitat d’una esportista jove que de mica en mica està forjant una trajectòria esportiva més que memorable a les grans muntanyes de l’Himàlaia. Stefi Troguet ha completat el principal repte que s’havia marcat per aquest estiu en posar els peus al capdamunt del K2, el cim de 8.611 metres considerat habitualment com una de les ascensions d’alçada més exigents del món. Troguet, que portava setmanes fent el procés d’aclimatació al peu del Broad Peak i el K2, ha aprofitat una finestra de bon temps (quina frase clàssica però encertada de l’alpinisme dels 8.000) per atacar el cim.

El pla inicial de l’expedició d’Stefi Troguet, que compta amb la figura mediàtica del nepalès Nirmal Purja, era ascendir en primer terme el Broad Peak, però l’oportunitat no es podia deixar escapar i el K2 s’ha convertit ràpidament en l’objectiu propici i prioritari. El passat diumenge l’andorrana va anunciar que l’objectiu passava a ser el K2 i va anar sumant metres fins que aquest dijous va arribar fins al camp 4, d’on ja va partir cap al cim, coronat finalment prop de tres quarts d’onze del matí hora catalana.

En aquell precís moment Troguet ha anunciat a través de l’aplicatiu que utilitza per fer públic el camí resseguit: “No m’ho puc creure. Estic al cim del K2, sense oxigen artificial. És la cosa més dura que he fet mai. Aquest cim va pel Sergi, l’Ali i l’Antonios“, en un bonic homenatge als companys morts a la mateixa muntanya en el seu intent hivernal i també al grec Antonios Sykaris, mort fa uns mesos en el descens del Dhaulagiri. Ràpidament Troguet ha enfilat el descens i l’aplicatiu ha confirmat una baixada segura fins al C3.

Stefi Troguet, amb el material que s’ha endut a l’Himàlaia

El projecte 14 x 8.000, en marxa de nou

D’aquesta manera Stefi Troguet completa la seva tercera gran ascensió a l’Himàlaia, totes tres en muntanyes de més de vuit mil metres, i totes tres sense ús d’oxigen artificial. Després del Nanga Parbat (8.125 metres) i el Manaslu (8.156) l’any 2019, ara ha arribat el torn del K2 en el seu projecte de fer els catorze vuit mils. Aquest repte va haver d’aturar-se durant la pandèmia i el 2021, quan el Nepal va obrir fronteres, es va reprendre amb una expedició lleugera cap al Dhaulagiri que malauradament no es va poder concretar després que Troguet donés positiu per Covid-19.

L’andorrana, que fa poques setmanes ha celebrat el seu 30è aniversari, es consolida com una de les esportistes de referència indiscutible als Pirineus i en una de les andorranes amb més projecció internacional. Troguet i els seus inconfusibles llavis vermells han posat als peus al cim del K2. Celebrem l’èxit, doncs, d’una esportista que sempre té coses interessants a dir.