San Antonio Spurs diu adéu a les cheerleaders

2 minuts de lectura
La temporada vinent a San Antonio ja no hi haurà un grup només format per dones que animin el públic al descans i als temps morts.

L’any 1979 l’hiperactiu Jerry Buss va comprar la franquícia dels Lakers. La seva irrupció a Los Angeles va ser una declaració d’intencions: naixia el “showtime” i el pavelló es transformava per capgirar de dalt a baix una lliga que va acabar copiant el seu model. Ja no es tractava, només, de bàsquet: qui s’apropés al pavelló calia que tingués una experiència marcada per l’espectacle. Hollywood va començar a treure el cap en el món del bàsquet i la NBA va viure una autèntica revolució durant la dècada dels 80.

Va ser el mateix Jerry Buss qui va fer una aposta decidida per portar la música en viu i les cheerleaders als pavellons de la NBA. Fixant-se amb la realitat de les lligues universitàries, va contractar una banda de 10 músics de la Universitat del Sud de Califòrnia (USC) i va promoure la formació de les Laker Girls, el primer equip de ballarines de la lliga que s’encarregava d’animar el públic durant els temps morts i el descans, al costat d’una mascota i un ballarí professional. Les Lakers Girls van ser ràpidament copiades per la resta de franquícies de la NBA fins a esdevenir una part més indestriable del paisatge del bàsquet masculí nord-americà i, per imitació, en molts indrets del món com als Països Catalans.

Jerry Buss i les Laker Girls
Jerry Buss i les Laker Girls

A casa nostra la Penya ja fa temps que va apostar per donar una finestra als jugadors del planter per mostrar les seves habilitats en els temps morts del primer equip. Ara són els San Antonio Spurs, l’equip de Pau Gasol que ja va fer passos inèdits amb la contractació d’una dona (Becky Hammon) com a entrenadora assistent, qui ha decidit posat punt final a la tradició de les cheerleaders.

El cheerleading, un esport mixt

En un comunicat el club de Texas al·lega “falta d’interès per part dels aficionats” per canviar el model: desapareixen les Silver Dancers després de 26 anys d’existència (ja han iniciat la campanya per defensar la seva feina amb frases de l’estil: “els somnis de milers de nenes de convertir-se en ballarines d’aquest grup han estat aixafats”) i s’obre la porta a un nou model d’animació mixt. El formaran 35 persones, homes i dones, i serà un canvi de plantejament que impugnarà l’essència masclista d’un model d’espectacle que no dubtem que quedarà enrere ben aviat.

f37xfzr1p8t22k52
Un exemple de grup mixt, el Blinn College Cheerleaders

De fet, l’esport sorgit del model d’animació de les cheerleaders ja fa anys que ha triat una via totalment diferent per a créixer. També és una disciplina mixta, en què es premien les acrobàcies col·lectives i el treball cooperatiu i que està batallant per entrar a formar part del programa olímpic. Els Spurs han obert la veda. Benvinguda sigui la decisió.