L’altra família Adams: dels Jocs Olímpics a la NBA

3 minuts de lectura
La Família Adams va esdevenir un èxit com a film atípic que combinava terror i comèdia per a tots els públics l’any 1991. Lluny de la realitat dels EUA, a Nova Zelanda es formava una família de brillant futur esportiu.

Valerie Adams és una de les millors atletes del segle XXI. Bicampiona olímpica i tetracampiona del món, entre 2006 i 2015 va convertir el llançament de pes en una prova on el més senzill era encertar la guanyadora. Campiona de totes les grans competicions internacionals durant una dècada sense fissures, Adams va arribar a encadenar una ratxa de 56 victòries consecutives que s’amplia fins a 95 si excloem les derrotes a mig camí davant una rival que després es va demostrar que havia competit dopada. Números d’autèntica llegenda que es manté en actiu i en places de podi encara que cada cop li costa més guanyar.

Adams va néixer el 1984, filla de pare anglès i mare tongalesa. El seu increïble palmarès esportiu brilla de forma especial al país del rugby però també en una família marcada pel bàsquet. Sid Adams, el seu progenitor, superava els dos metres, i tots els seus fills han lluït unes condicions físiques singulars: 2,06 metres de mitjana cada fill i 1,83 cada filla. Sens dubte, la dada més sorprenent és una altra: Sid Adams va tenir 18 fills per part de 5 dones de Tonga diferents. Una família en el sentit més ampli del terme immensa que ha comptat amb múltiples protagonistes esportius. Un d’ells probablement ja és més conegut que Valerie Adams i la seva carrera increïble.

L’Steven va néixer el 1993 a mig camí de la família Adams i és el germanastre de la Valerie. Després d’una adolescència erràtica marcada per la mort del seu pare va tastar el rugby i es va quedar amb el bàsquet seguint els passos dels seus germans. Entre ells, Warren o Sid júnior, que eren estrelles de la lliga nacional de Nova Zelanda. De fet, fins a sis jugadors de la família han estat internacionals amb la selecció coneguda com els “Tall Blacks” en una de les millors denominacions de la història de l’esport.

13 dels germans i germanastres de la família Adams

Steven Adams, un dels millors pivots defensius de la NBA

El cas d’Steven brilla amb llum pròpia. El més alt de tots els germans (2.13) va acabar la seva formació d’institut amb un darrer semestre als EUA, on ja tenia ofertes d’universitats de primera fila de la NCAA per competir-hi. Adams va viure un únic any a la lliga universitària amb els Pittsburgh i va acabar formant part de l’equip de millors debutants de la seva conferència.

El 2013 es va presentar al Draft NBA i va ser seleccionat al lloc número 12 pels Oklahoma City Thunder. A l’equip que llavors dirigien a la pista Kevin Durant, Russell Westbrook i Serge Ibaka el neozelandès va tenir un rol de rotació oferint bones prestacions defensives, el seu principal talent a la pista. L’any següent va fer el salt al cinc titular i des d’ençà s’ha convertit en una peça indispensable d’un equip que és candidat a plantar cara als Warriors camí de l’anell de la NBA.

Un jugador sòlid, poc vistós, temut per la seva fortalesa i conegut pel seu bigoti, però a qui temen tots els rivals i que ha reconegut que el seu caràcter i físic dur com una pedra també s’ha forjat amb els cops que rebia dels seus germans quan era petit a la temible família Adams: “Heu vist els braços de la Valerie? Imagineu-vos rebre un cop seu, 9 anys més gran que jo, quan era petit. M’havia d’endurir sí o sí“.

El talent que no s’acaba

Valerie i Steven Adams formen una parella de germanastres estel·lars que ben aviat podria comptar amb una nova integrant: Sharne Pupuki Robati, nascuda el 2001 i que és un talent natural del bàsquet amb pràcticament 2 metres d’alçada. Ja ha estat una de les millors jugadores de la seva categoria en mundials però també en categoria absoluta als Jocs de la Commonwealth d’enguany. Sens dubte, cridada a liderar la selecció de bàsquet del seu país i, potser, a ser protagonista d’aquí a uns anys a la WNBA.

L’altra família Adams, la que només provoca terror entre els rivals i que fa vibrar a un país sencer.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!