Gwen Jorgensen: del triatló a la marató

3 minuts de lectura
Hi ha un munt d’esportistes que canvien de disciplina i continuen guanyant. Ha arribat el torn de la campiona olímpica de triatló a Rio 2016. D’aquí a 3 anys, al Japó, vol guanyar l’or a la marató.

A La Fosbury ens hem fet ressò en algunes ocasions de la polivalència d’alguns esportistes que allà on van, triomfen. Fa temps ens vam fixar en deu casos de canvi d’esport en categoria femenina i també en categoria masculina. Casos que servien d’exemples per a recollir les ganes de molts atletes de provar-se en nous entorns, espais, rutines, etcètera.

En l’atletisme un canvi molt habitual és la progressiva deriva cap al fons dels atletes veterans. Esportistes que van millorant la resistència amb el pas dels anys i perdent l’explosivitat i que troben en la marató una distància idònia per a seguir brillant. És el cas d’Eliud Kipchoge (l’home més ràpid en completar la distància de la marató), Kenenisa Bekele o Tirunesh Dibaba, tres múltiples medallistes en Jocs Olímpics a l’estadi i que són capaços de guanyar en les maratons de més prestigi del món.

Tirunesh Dibaba, campiona de la marató de Chicago aquest 2017
Tirunesh Dibaba, campiona de la marató de Chicago aquest 2017

Una gran estrella del triatló

Gewn Jorgensen també ha decidit fer el salt a la marató. En el seu cas, però, el camí previ és diferent. És la vigent campiona olímpica de triatló i ha decidit provar nous reptes esportius després de la seva maternitat recent. És un camí que també està creixent, com va demostrar fa poques setmanes Matt Sharp, campió del món de triatló sub 23 el 2011 i que va córrer la seva segona marató a Berlín amb un temps de 2 hores i 16 minuts prometedor tant per la seva joventut com per la manca d’experiència i preparació en la distància. Abandonar l’aigua i la bicicleta i centrar-se en la cursa a peu en una distància digna de les ironmans. Tan senzill com això.

Jorgensen és bicampiona mundial i campiona olímpica de triatló

Jorgensen no només és la vigent campiona olímpica de triatló. La nord-americana també es va proclamar campiona del món de triatló el 2014 i el 2015, per després haver-se de conformar amb el subcampionat l’any 2016. Nascuda el 1986, va començar a assolir èxits internacionals el 2010 i va començar a encadenar diversos bons resultats que la van portar cap als Jocs de Londres 2012 i cap a l’èxit definitiu de Rio 2016. Poques setmanes després de triomfar al Brasil va disputar la seva primera marató. Ho va fer a Nova York, amb un registre de 2 hores, quaranta-un minuts i un segon, i amb un meritori catorzè lloc final.

Gwen Jorgensen

Una decisió de futur

Abandonar els triatlons i centrar esforços en la marató

Aquest dimarts Jorgensen va anunciar els seus plans per als propers anys. Després de ser mare per primera vegada aquest estiu, l’estrella del triatló nord-americà ha anunciat que aparca la disciplina que l’ha vist convertir-se en una estrella internacional per centrar tots els seus esforços en la marató. El 2018 la prova de 42,195 quilòmetres ja es convertirà en el seu principal objectiu i la seva intenció és construir un camí d’èxit que la porti a sumar un nou títol de campiona olímpica en una distància en què Jemina Sumsong, la guanyadora a Rio, ha rebut una sanció de 4 anys sense competir per dopatge.

En declaracions a USA Today, Jorgensen ha mostrat la seva determinació amb el canvi de disciplina:

“Estic emocionada només pel fet d’intentar una cosa que és completament nova per a mi. Crec que en el triatló em van reclutar. Va venir la federació nord-americana i em va dir: pensem que podries ser bona en això. La marató és una aposta que faig jo mateixa. És una decisió realment excitant i que em motiva moltíssim”

Una “bogeria” que vol afrontar amb alegria

Jorgensen ja ha explicat que el canvi d’esport l’obligarà a canviar les seves rutines d’entrenament, en què haurà d’acumular molts més quilòmetres a peu cada setmana. Més enllà de reconèixer la incertesa sobre la resposta del seu cos davant el nou repte esportiu, Jorgensen també admet que el calendari curt de la marató l’obligarà a fer bones actuacions quan competeixi per intentar guanyar-se una plaça olímpica al costat d’estrelles ja consagrades com Shalane Flanagan, la recent guanyadora de la marató de NY.

gwen-jorgensen-olympic-triathlon-preview

És conscient del repte que assumeix a partir d’ara? Rient, a USA Today, Jorgensen diu això:

“Quan vaig explicar el canvi als meus pares i a altres membres de la família, alguns d’ells van pensar que estic boja. És una aposta arriscada. Estic deixant enrere l’esport que m’ha portat al cim de l’èxit. Però no és el lloc on el meu cor vol està. Només necessito seguir allò que sento, el que realment tinc ganes de fer”