Esther Guerrero i Jesús Ángel García Bragado, millors atletes de 2019

3 minuts de lectura
L’atletisme català anuncia els premiats pendents d’una gala sense data.

Aquest dijous 4 de juny la Federació Catalana d’Atletisme havia de celebrar la 29a Diada de l’Atletisme Català, que com és lògic va ser cancel·lada per les conseqüències del coronavirus. Malgrat que la Federació presidida per Joan Villuendas vol celebrar l’esdeveniment més endavant, de moment ha decidit anunciar els atletes premiats de 2019 el mateix dia que s’havia de celebrar la gala. Els dos noms principals dels guardons són Esther Guerrero i Jesús Ángel García Bragado, escollits millor atletes de l’any.

Guerrero va completar una temporada excel·lent amb la cirereta del pastís en la temporada de cros, modalitat en què es va proclamar campiona d’Europa en el relleu mixt i va ser campiona d’Espanya als 1.500 tant a l’aire lliure com en pista coberta. És el segon reconeixement d’aquestes característiques que rep Guerrero després de ser premiada com a millor atleta de l’any també el 2017.

Sabies que… Esther Guerrero va rebre el seu primer reconeixement com a millor atleta catalana el 2003? Aquell any la banyolina va ser escollida com la millor atleta de Catalunya en categoria sub-14!

Jesús Ángel García Bragado, millor atleta una dècada després

L’atleta madrileny i resident a Catalunya des de fa una pila d’anys continua sent un pilar de l’atletisme català al màxim nivell. L’any vinent lluitarà per ser olímpic de nou i competir amb 51 anys als Jocs Olímpics de Tòquio, que tenia força encarrilats de cara a aquest estiu després de la seva exhibició al mundial de Doha, on va ser un dels atletes que va saber superar la calor i aconseguir una plaça de finalista davant els millors especialistes en marxa del món. És la sisena vegada que García Bragado rep el reconeixement com a millor atleta català de l’any després dels guardons obtinguts el 2001, el 2004, el 2006 (compartit amb José Luís Blanco), el 2008 i el 2009, uns anys en què la premiada d’enguany Esther Guerrero tot just seguia la seva formació en categories inferiors.

11è reconeixement per a Maria Rosa Escribano

Un cop més el premi en categoria màster ha anat a parar a les mans de Maria Rosa Escribano Checa, que ja suma onze guardons com aquest (deu individuals i un col·lectiu) des del seu primer reconeixement l’any 2001. L’esportista que ha defensat la samarreta de nombrosos clubs del país i que el 2019 formava part del Playas de Castellón va aconseguir un resultat brillant al campionat del món de veterans amb un triple or espectacular. En categoria masculina el premiat màster ha estat Joaquín Joyas.

María Vicente, guardonada per setè any consecutiu / Miguel López Mallach

En categories inferiors un altre nom destacat és el de Maria Vicente, millor atleta Sub20 per primera vegada després d’haver estat escollida com a millor Sub18 el 2017 i 2018, com a millor Sub16 el 2015 i 2016, i com a millor Sub14 el 2013 i 2014. És el setè any consecutiu, doncs, que l’atleta riberenca s’endú el guardó i la seva progressió la farà ser una fixa d’aquests premis en els propers anys. Enguany el prometedor Bernat Erta l’acompanya com a millor atleta Sub20 i Abdessamad Oukhelfen, Pol Retamal i Anna Obradors es reparteixen els guardons en categoria Sub23.

Pendents de la Pista Coberta

Una de les grans preocupacions de la Federació Catalana d’Atletisme per als propers mesos és recuperar l’ús atlètic de la Pista Coberta de Catalunya ubicada a Sabadell. Aquesta instal·lació es va reconvertir en un Hospital de Campanya a principis d’abril en una decisió presa a corre-cuita entre l’Ajuntament de Sabadell i les autoritats sanitàries que va costar 175.000 euros i en què no es va atendre les peticions de la Federació per deixar a tècnics especialistes desmuntar la pista o bé evitar desmuntar els laterals. L’ús de radials per tallar part del material encarirà amb tota probabilitat el muntatge de nou de la pista d’atletisme, encara sense data prevista. De fet, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell ha demanat disposar de la pista com a hospital de campanya fins a finals de 2020 malgrat que durant la primavera no s’ha atès cap pacient en aquesta instal·lació.

Esther Guerrero o María Vicente, noms claus de l'atletisme català
El Míting Internacional d’Atletisme, una de les darreres competicions atlètiques d’aquest 2020 a la pista coberta de Sabadell / Miguel López Mallach
Tenim 15.000 federats i competicions cada cap de setmana entre octubre i març. És l’única pista coberta que tenim a Catalunya i hi fem campionats de Catalunya i d’Espanya, controls atlètics, un míting internacional i moltes competicions de categories inferiors. Si les autoritats sanitàries creuen que s’ha de mantenir com a hospital de campanya, entenem que és una prioritat. Les vides humanes passen per davant de tot. Però si com sembla la situació continua millorant, necessitem recuperar l’ús normal de la pista coberta.
El cost de refer la pista coberta es calcula entre 600.000 i un milió d’euros i hauria sigut força menor en cas d’atendre les recomanacions de la Federació Catalana d’Atletisme, una situació que Villuendas resumeix des del sentit comú: “De vegades va bé comptar fins a deu per prendre i executar una decisió tan rellevant de la millor manera possible“.