Àfrica Zamorano lidera la participació catalana als europeus de piscina curta de natació

2 minuts de lectura

Avui comencen els europeus de piscina curta de Netanya (Israel) i ho fan amb escassa presència catalana: Laura Rodríguez, Àfrica Zamorano i el mallorquí Joan Lluís Pons són els únics nedadors que entraran en competició. Després de 8 edicions consecutives en què els catalans han tastat el podi, aquest 2015 no hi ha cap expectativa de medalla.

Nedadores que hi podrien optar com Mireia Belmonte o Jèssica Vall no hi participaran tot i el seu excel·lent estat de forma demostrat aquests darrers dies a Gijón, amb 7 ors per a la badalonina i un domini indiscutible de la barcelonina en les proves de braça. La federació espanyola de natació ha apostat per portar quatre nedadors júniors per què es foguegin en una competició absoluta que s’allargarà fins diumenge i que comptarà amb estrelles de primer nivell com l’hongaresa Katinka Hosszu, el polonès Konrad Czerniak, la britànica Hannah Miley o els italians Marco Orsi i Federica Pellegrini.

Àfrica Zamorano / natacio.cat
Àfrica Zamorano / natacio.cat

Aquest estiu a La Fosbury apuntàvem el nom d’Àfrica Zamorano com a aposta de risc (per la seva joventut, que de talent n’hi sobra) per participar als Jocs de Río de l’estiu vinent. Poques setmanes després, la nedadora del CN Sant Andreu brillava als mundials de natació júnior de Singapur, amb la medalla de bronze als 400 estils aconseguint el millor registre estatal en categoria de 17 anys, amb un temps de 4:40:15 que, atenció, li hauria donat l’accés a la final del mundial en categoria absoluta.

Ara que estem en plena temporada de piscina curta comprovem que Zamorano no para de progressar. Aquest cap de setmana ha aconseguit 4 millors marques estatals – 17 anys als campionats d’Espanya: 100 estils, 200 estils, 50 esquena i 200 esquena. En aquesta darrera prova, a més, la marca obtinguda (2:07:37) la converteix en la nedadora catalana més ràpida de tots els temps en categoria absoluta, superant un registre de la mítica Nina Zhivanevskaya aconseguit el 2001.

Joan Lluís Pons / CN Palma
Joan Lluís Pons / CN Palma

Zamorano mirarà de millorar de nou la seva marca als 200 esquena i d’aconseguir nous rècords júniors als 200 i 400 estils (categoria on les marques absolutes de Mireia Belmonte formen part d’un altre planeta) i Laura Rodríguez (CN Sabadell) buscarà progressar en les proves dels 200, 400 i 800 lliures. El que porta el programa més complet dels 3 és el mallorquí Joan Lluís Pons (CN Palma), que participarà als 200 papallona, als 200 esquena i als 400 estils.

Rodríguez i Pou entren en competició avui mateix a les preliminars dels 800 lliures i dels 200 esquena respectivament, i Zamorano haurà d’esperar fins divendres per llançar-se a l’aigua amb els 200 esquena, una prova en què després del registre d’aquest cap de setmana la nedadora del CN Sant Andreu parteix amb la 12a millor marca de les participants. Zamorano, per cert, competirà a la mateixa sèrie que Hosszu: ja s’hi pot anar acostumant!

Laura Rodríguez / CN Sabadell
Laura Rodríguez / CN Sabadell