Petita guia del Sis Nacions (i II): els trofeus que hi ha en joc

4 minuts de lectura

Si a la primera part de la guia del Sis Nacions parlàvem de les dades bàsiques, les seleccions i els himnes i equipacions que entren en joc, en aquesta segona entrada us donem alguna informació més per si voleu fer els millors comentaris davant dels vostres amics inexperts. I una cosa important és que haureu de parlar dels diferents trofeus que té el torneig. Aquí una petita guia:

  • Calcutta Cup

Aquest terme és gairebé de primer de Sis Nacions. Ningú que miri aquest torneig no pot saber el que és la Calcutta Cup, bàsicament perquè és l’embrió de l’actual Sis Nacions. La Calcutta és la copa s’emporta el guanyador del partit entre Escòcia i Anglaterra. El seu nom bé perquè va ser en aquesta ciutat de l’Índia on les dues nacions del Regne Unit es van enfrontar per primer cop. Corria el dia de Nadal de 1872 quan un equip de 20 anglesos i un altre de 20 membres, la majoria escocesos amb integrants gal·lesos i irlandesos, van jugar un partit de rugbi a Calcuta. Per què tan lluny? Doncs perquè eren soldats de la Royal Army destinats al país asiàtic quan llavors Índia era una colònia britànica.

copa calcuta

Oficialment però, es considera que la primera Calcutta Cup es va disputar a Raeburn Place, a la ciutat d’Edimburg 10 de Març de 1879. 137 anys després, escocesos i anglesos encara hi posen la mateixa passió...o més. Ara però, els acompanyen 4 nacions més i milions d’aficionats d’arreu del món n’estan pendents. La copa va quedar danyada el 1988 quan l’anglès Dan Richards i l’escocès John Jeffrey van allargar el tercer temps i es van dedicar a xutar la Calcutta Cup per Princes Street, d’Edimburg. Els dos van ser sancionats, el primer amb sis mesos i el segon amb un partit de sanció amb la seva selecció.

En aquesta edició, Escòcia i Anglaterra es veuran les cares en la primera jornada, serà dissabte 6 de Febrer a l’estadi de Murrayfield, a la ciutat d’Edimburg.

  • Grand Slam

No és un títol oficial. Tot i així és un terme que s’utilitza per definir quan una selecció derrota a les altres participants al torneig, en aquest cas, les altres cinc. Al no ser un títol oficial, no s’entrega cap copa o trofeu, tot però dona prestigi i posa en lletres d’or un torneig perfecte per aquella nació que ha derrotat a totes les altres. La selecció que té més Grand Slams és Anglaterra amb 12, en canvi Itàlia no n’ha aconseguit mai cap.

  • Triple Corona

220px-Six_Nations_Triple_Crown

Un altre títol no oficial, però sí que existeix físicament. De fet, el donen periodistes britànics. Se l’emporta la selecció de les illes que derrota les altres tres. O sigui, com una lligueta dins la mateixa competició entre Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda. Qui guanya als altres tres, s’endú la Triple Corona. Itàlia i França no hi estan “invitats”. Anglaterra amb 24 és la nació que més Triples Corones té, seguida de Gal·les amb 20. Irlanda i Escòcia en tenen 10.

  • Cullera de fusta

L’únic trofeu que cap equip vol guanyar. Bàsicament perquè és per aquella selecció que no ha aconseguit guanyar, o empatar, cap partit. Tot i que és dubtosa la seva procedència, hi ha una expressió anglesa per els nens de casa bona que diu “Néixer amb una cullera de plata”, l’equivalent a néixer amb un pa sota el braç. En contraposició, hi hauria la cullera de fusta. La selecció que més culleres de fusta té és Escòcia amb 14, seguida d’Irlanda amb 13.

  • Le Crunch

le crunch
És el partit que es juga entre França i Anglaterra. Tot i que durant els mundials de rugbi també es denominen així, la majoria d’enfrontaments entre francesos i anglesos ha estat en el Sis Nacions. El primer partit entre ells va ser a Paris el 1906. El nom Crunch significa en anglès “Moment crucial”, terme que ens indica la importància que tenia, i té, per les dues seleccions el partit. El guanyador d’aquest partit solia indicar qui era la millor selecció de rugbi de l’hemisferi nord.

  • Quaich Cup

La selecció d'Escòcia amb la Quaich Cup
La selecció d’Escòcia amb la Quaich Cup

També dita Centenary Quaich, en gaèlic Cuach an Ceud Bliadhnachan. És el trofeu que s’atorga al guanyador del partit entre Escòcia i Irlanda. El Quaich era una copa de plata que utilitzaven els clans escocesos en les seves festes per jurar-se fidelitat, més tard, a finals del segle XVII es va popularitzar a Glasgow i Edimburg. El trofeu, en forma de Quaich, es va començar a donar una copa al guanyador del partit el 1989, any en que feia cent anys que escocesos i irlandesos s’enfrontaven en el torneig. Des de llavors, cada selecció l’ha guanyat 13 vegades i el 1994 varen empatar 6 a 6 i no hi va haver guanyador.

  • Millennium Cup

Irlanda aixecant el Millennium Trophy el 1994
Irlanda aixecant el Millennium Trophy el 1994

És el trofeu que s’emporta el guanyador del partit entre Anglaterra i Irlanda. Es va crear el 1988 aprofitant el mil·lenari del naixement de la ciutat de Dublin. D’aquí el seu nom, i d’aquí la forma del trofeu amb reminiscències vikingues. Des de llavors s’ha jugat 28 cops, dels quals Anglaterra ha sortit vencedora en 17 ocasions.

  • Garibaldi Cup

_00-trophee-grosplan

És el trofeu que s’entrega al guanyador del partit entre França i Itàlia. Va néixer el 2007, aprofitant el bicentenari del naixement de Giusseppe Garibaldi, líder que va portar a Itàlia a la reunificació però nascut a Niça, actual França. Una excusa perfecte per tenir el seu propi trofeu, degut a que França i Itàlia estan exclosos de la Triple Corona. S’ha jugat 9 vegades i 7 d’elles ha guanyat el XV del Gall.