L’Eurolliga de bàsquet ha presentat recentment el seu nou model de competició, que vol aplicar a partir de la temporada que ve i que consisteix bàsicament en un canvi per créixer i aproximar-se encara més a un model tipus NBA, amb una competició tancada amb equips amb plaça permanent. La nova Eurolliga xoca amb els plans de la FIBA, que oferia als clubs una competició alternativa que concordés amb la seva proposta de nou ordre pel bàsquet mundial.
Tot i que sembla que l’Eurolliga té totes les de guanyar, la situació recorda a la que es va viure l’any 2000. Aquell any la FIBA, organitzadora de la màxima competició continental, va veure com naixia l’actual Eurolliga, fruit d’una escissió liderada per la Unió de Lligues Europees de Bàsquet (ULEB) i que comptava amb el suport de grans clubs europeus. La nova competició era tot un desafiament pel nou torneig continental que preparava la FIBA i que es va a passar a conèixer com a Suprolliga.
L’any de les dues Copes d’Europa
Així que la temporada 2000-01 va començar amb dues Copes d’Europa de bàsquet. D’una banda la nova Eurolliga, que va comptar com a principals impulsors amb equips de l’ACB (Barça, Real Madrid, TAU i Estudiantes), italians com el Kinder Bologna o el Benetton, grecs com l’Olympiakos o el PAOK i altres clàssics de renom com ara el Zalgiris Kaunas o el Cibona de Zagreb. La competició es va disputar amb fase de grups, eliminatòries i una final al millor de cinc que va vèncer el Kinder italià davant el TAU Cerámica.
Així que el Kinder italià era campió d’Europa el 2001 però no l’únic perquè la Suprolliga de la FIBA també es va disputar amb equips de l’est d’Europa com a participants més destacats. Entre aquests sobresortien el CSKA Moscou, el Maccabi, l’Efes Pilsen, el Partizan Belgrad i el Panathinaikos, potser el que crida més l’atenció perquè durant un any el PAO va prendre el camí invers al seu màxim rival, l’Olympiakos. Els clubs mencionats van dominar amb autoritat la competició, que va tenir un format de fase de grups, eliminatòries i una final four que va guanyar a París el Maccabi després de derrotar al Panathinaikos. D’aquesta manera, els israelians eren també aquell any campions d’Europa.
La bicefàlia va durar molt poc. Els grans equips europeus es van adonar que aquella situació no convenia a ningú i l’Eurolliga, que oferia una competició més moderna i atractiva, va absorbir els equips que havien disputat aquella única Suprolliga. Des de llavors, es reconeixen oficialment dos campions d’Europa de bàsquet de la temporada 2000/01.