“Un país, un equip”: l’esport mira cap endavant

3 minuts de lectura
L’inici d’un nou curs torna a posar el focus en la necessitat de mantenir vives totes les estructures esportives del país.

Els darrers dies milers de famílies han viscut amb emoció el retorn a l’escola. El context és diferent i tothom està fent un enorme esforç per adaptar-se a les noves mesures que hi ha sobre la taula, ja siguin el control de temperatura, la mascareta o els grups tancats. L’educació és eina imprescindible per construir una societat forta i després d’una llarga aturada a la primavera per fi es recuperar un espai de socialització i aprenentatge indispensable. El consens de país que hi ha en aquest àmbit és el que també es vol assolir al món de l’esport i l’activitat física: tots els valors associats a la pràctica esportiva continuen sent més que rellevants i cal defensar-los malgrat el context de pandèmia.

Per acompanyar l’inici d’una nova temporada esportiva després de les vacances d’estiu el Govern de la Generalitat ha impulsat la campanya “Un país, un equip” amb l’objectiu d’animar a tothom a practicar esport i fer activitat física de forma regular. La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física vol que la pràctica de l’activitat física sigui un hàbit diari i durant tota la vida de les persones i està convençuda que aquest objectiu no ha de canviar malgrat la presència de la Covid-19. Ho explica el seu màxim responsable, Gerard Figueras:

“Les evidències científiques han demostrat que les persones que millor superen la malaltia de la Covid-19 són aquelles que gaudien d’un millor estat físic. Volem aprofitar la progressiva tornada a l’activitat per part del món de l’esport durant l’etapa de represa per fer que la ciutadania confiï en les mesures preventives que han establert les autoritats sanitàries i esportives i el propi sector. L’esport és una activitat segura”.

Aquestes setmanes centenars de clubs i instal·lacions estan posant en pràctica tota la feina feta en els darrers mesos per tirar endavant les seves activitats i l’esport és viu en pistes, pavellons, piscines, gimnasos o carrers. Ha canviat el context, s’han adaptat les normatives i s’apliquen noves mesures de prevenció en funció de cada disciplina esportiva o de cada equipament.

Des de finals de juny hi ha en marxa el Pla sectorial d’instal·lacions i activitats esportives per a l’etapa de la represa, un document que detalla com s’han de celebrar les competicions i esdeveniments esportius, les activitats de lleure esportiu per a menors i les mesures que cal adoptar en les instal·lacions esportives, piscines i centres de tecnificació. A més, s’han aprovat múltiples protocols específics per tal que cada disciplina esportiva pugi desenvolupar-se amb criteris de seguretat ara que comença la tardor. Fa uns dies, per exemple, exposàvem el cas del ciclisme català.

Mantenir el sector ben viu

La campanya “Un país, un equip” també vol ajudar a reactivar econòmicament el sector esportiu català, molt tocat pels efectes de la pandèmia de la Covid-19. Un dels objectius centrals és garantir que les instal·lacions esportives tornin a tenir usuaris i activitat de forma regular i estable. Ho explica Gerard Figueras:

“El missatge de la campanya va dirigit tant a la població en general com, especialment, a tots els agents que configuren el teixit esportiu de Catalunya, és a dir, entitats esportives, administracions locals i empreses que tenen per objecte la promoció, el foment i la prestació de serveis vinculats amb l’esport i l’activitat física a Catalunya. Els demanem complicitat per tornar a activar el sector. Altres àmbits del país ja s’estan activant, i ara ens toca a nosaltres, l’esport. Demanem el compromís de tots els agents esportius de Catalunya per enfortir aquest sector, perquè si actuem com a país i com un equip, en garantirem la continuïtat i el progrés”.

Cal recordar que per tal de pal·liar l’impacte econòmic negatiu de la Covid-19 en el sector de l’esport i l’activitat física de Catalunya, el Govern va impulsar el Pacte Nacional per a la Reactivació de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya, dotat amb un total de 61,5 milions d’euros durant el 2020 en forma de subvencions, programes i línies de finançament per preservar l’activitat esportiva i la viabilitat dels agents que la fan possible. D’aquest import, més de 40 milions ja han estat tramitats per a Ajuntaments, Consells Esportius, federacions, clubs i esportistes. En paral·lel, l’executiu català va demanar noves mesures en el marc de la Comissió per a l’Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social com a conseqüència de la crisi de la Covid-19 (CORECO).