La revista francesa Montagnes i l’associació Groupe de Haute Montagne ja fa tres dècades que van començar a organitzar els premis Piolet d’Or, erigits en els guardons de referència de l’alpinisme i l’escalada. Any rere any el jurat (ara també format per membres d’un festival de muntanya polonès) valora les ascensions més interessants fetes arreu del món i més enllà de recopilar-les per tal que tothom les conegui després n’acaba seleccionant algunes que considera com les més destacades i mereixedores, per tant, del guardó.
Malgrat que mai fins ara cap alpinista del nostre país ha aconseguit ser reconegut amb un Piolet d’Or, aquest 2020 hi ha diverses expedicions catalanes reconegudes entre els assoliments més destacats de l’any passat, tal com ja ha passat en anteriors ocasions. És el cas, per exemple, de l’equip format per Oriol Baró, Ferran Rodríguez i Guillem Sancho, autors de dues ascensions als Andes, així com de Bernat Bilarrassa, Gerber Cucurell i Jordi Esteve, protagonistes d’una ascensió de mèrit a Noruega. A la llista també caldria sumar-hi un projecte hindú dels germans Pou, residents des de fa anys a Mallorca. Pendents encara de conèixer els premiats d’enguany (s’entreguen al setembre), els organitzadors ja han anunciat el nom del Premi Piolet d’Or a la seva trajectòria.
Per primera vegada el jurat ha decidit reconèixer els mèrits d’una dona després que en les primeres onze edicions el guardó a la carrera esportiva anés a parar a les mans d’un home. Catherine Destivelle s’endurà, doncs, un Piolet d’Or que vol posar valor una llarga trajectòria a la muntanya viscuda de forma especialment brillant als anys 80 i 90. Protagonista fa un any del Cicle de Muntanya de Tarragona, Destivelle és una cara molt coneguda de l’alpinisme no només des de la seva vessant esportiva pura i dura, sinó també per la seva tasca editorial en llibres de muntanya iniciada fa pocs anys, pels llibres que ha escrit i per haver protagonitzat, entre altres produccions audiovisuals, un film que compta amb paisatges espectaculars més enllà de les ascensions:
En clau esportiva Destivelle va saltar a la fama després de guanyar els mítics campionats d’escalada de Bardonecchia a mitjans dels anys 80. Escaladora brillant, va ser la primera dona del món en escalar vies de 8a i 8a+ l’any 1988. En qualsevol cas, el reconeixement total i absolut el va rebre als anys 90 quan va assolir grans proeses a l’alta muntanya. Va fer la primera ascensió femenina en solitari al Pilar Bonatti, va aconseguir que per primera vegada una via en roca portés el nom d’una dona (el seu) en estrenar una nova ruta a l’Agulla de Dru i el 1992 va ser la primera dona en assolir amb èxit la cara nord de l’Eiger. També va assolir fites úniques a l’Espoló Walker de les Grandes Jorasses, al Mont Cerví, a l’Antàrtida, a l’Annapurna o a la Cima Grande di Lavaredo.
El Piolet d’Or reconeix, doncs, els mèrits d’una dona que sempre ha volgut ser valorada com a alpinista més enllà del seu gènere i que ha gaudit del seu esport des de diferents perspectives i arreu del món.