L’últim boicot contra Rússia: Skeleton i Bobsleigh

2 minuts de lectura

La ciutat de Sotxi s’ha erigit en la gran referència russa dels esports d’hivern. Després d’acollir els Jocs Olímpics de 2014, la Federació Internacional de Bobsleigh i Skeleton va decidir que també acolliria la seu dels campionats del món de 2017 d’aquests esports. Sotxi es va imposar per davant de les candidatures occidentals. Altenberg (Alemanya), Lake Placid (EUA) i Whistler (Canadà) van sortir derrotades. L’elecció com a seu dels mundials dotarà de vida les instal·lacions olímpiques, abandonades un any i mig després dels Jocs.

Entre el 30 de gener i el 5 de febrer de l’any vinent els millors pilots sobre gel lluitaran per les medalles a Rússia. El que semblava obvi ara queda en entredit. Quan falten menys de dos mesos per l’inici de la competició, i coincidint amb l’inici de la copa del món de les dues disciplines, diversos esportistes han alçat la veu per demanar a la federació que canviï l’ubicació dels mundials sota l’amenaça de dur a terme un boicot. El dopatge torna a entrar en escena.

katie-uhlaender-ftr-getty-052216_pnrtfeo6dy1i1e36ktv7mmfcw
Katie Uhlaender, esportista partidària del boicot, a Sotxi 2014

Guerra Freda… antidopatge

A La Fosbury hem parlat en nombroses ocasions de la tensió latent entre els EUA i Rússia en l’esport del segle XXI. Recorda la guerra freda esportiva entra la URSS i els nord-americans que va acabar amb diversos boicots esportius i partits històrics entre ambdues seleccions marcats per la tensió a les pistes i a les grades. En el darrer any i mig hem reviscut algunes d’aquelles sensacions. I l’anunci d’un boicot que volen promoure esportistes nord-americans i britànics encaixaria perfectament en la dècada dels 80.

FILE WADA IAAF doping

Ara, però, la tensió s’ha desfermat a partir de la lluita antidopatge. La revisió de mostres del COI de les darreres edicions dels Jocs Olímpics, l’exclusió dels atletes russos dels Jocs de Rio, la suspensió dels laboratoris de Moscou… tot plegat, ha generat una pica-baralla a tots els estaments esportius internacionals difícil d’aturar. Ara bé: hi ha un element innegable. L’informe McLaren publicat al juliol va assenyalar l’estat rus com a responsable d’instaurar un sistema de dopatge durant els Jocs de Sotxi 2014. Concretament, segons el text, el ministeri d’esports rus substituïa proves i amagava els positius dels seus atletes.

Un boicot per pressionar

És arrel d’aquest informe que algunes pilots d’Skeleton i Bobsleigh han decidit dir prou. Són les mateixes que van participar a Sotxi i que van veure com Rússia els passava la mà per la cara. Katie Uhlaender, per exemple, es va quedar a 0,04 segons del podi ocupat per la russa Nikitina. En declaracions al New York Times, critica que després de l’informe McLaren no s’ha canviat res. Per aquest motiu, diu que es planteja renunciar als mundials.

No és l’única. Lizzy Yarnold, una pilot d’skeleton britànica, ha demanat a la Federació Internacional un canvi d’emplaçament. Critica l’apatia d’actuar davant l’informe McLaren i considera que la situació viscuda a Sotxi es podria tornar a repetir. Yarnold no és una pilot d’skeleton qualsevol. És la vigent campiona olímpica i europea d’aquesta disciplina i ha assegurat que es planteja fermament l’opció del boicot. Als EUA, ja són uns quants que opten públicament per aquesta mesura. Caldrà veure si la Federació Internacional reacciona, si els esportistes es fan enrera… o si el boicot esdevé real. La publicació de la segona part de l’informe McLaren aquest divendres podria precipitar els esdeveniments.

Lizzy Arnold, eufòrica, després de guanyar l'or a Sotxi 2014
Lizzy Arnold, eufòrica, després de guanyar l’or a Sotxi 2014