L’Emmarcat: Sergio Higuita

3 minuts de lectura

La temporada 2019 ja comença a agafar bon ritme i el volum i nivell de carreres ja és força alt. Amb ell ens comencem també a trobar les primeres sorpreses agradables de la temporada. Avui us portem a l’emmarcat un corredor que s’està deixant veure molt i molt bé aquestes primeres setmanes, sobretot a territori proper: parlem del colombià cedir a la Fundación Euskadi Sergio Higuita.

En Sergio Higuita és un més dels corredors Colombians que arriba al primer nivell del ciclisme mundial de la ma de l’Educaction First, tot i que, com veurem, no és on actualment córrer. En Sergio va néixer a Medellín, una de les principals ciutats colombianes al barri de Castilla. Fill de família humil, com la majoria de ciclistes “Paisas” va començar a córrer en bicicleta des dels 6 anys. Cada any corria una carrera local i mica en mica li va anar dedicant més temps fins que als 13 anys es va començar a prendre seriosament l’esport, enrolant-se a un club formatiu: Cub Nueva Generación i amb un entrenador que el va començar a guiar.

La seva progressió va ser bona fins a junior dins el club formatiu fins arribar al seu darrer any com a junior, el 2015, que va fitxar per l’estructura colombiana 4/72. Estructura d’on es nodreix l’Actual Manzana Postobon i la selecció nacional per a les grans carreres UCI d’escala mundial. Aquest pas el va permetre fer el salt al Team Manzana Postobon el 2016, que llavors formava part de la categoria Continental.

El Manzana Postobon és un equip pensat per fer d’escala formativa dels joves colombians cap al World Tour. EL calendari bàsicament es centra en carreres continentals a Espanya, França i algunes altres i, d’aquesta manera, els ciclistes s’acostumen a les carreters, clima i manera de córrer europea.

Ja el 2016, amb solament 18 anys va córrer curses de manera regular amb bons resultats: Madrid, Ordizia, Isard acumulant algun top10 i sents dels millors joves a cada carrera. EL 2017 el seu calendari va augmentar. L’equip va ascendir a Pro Continental i va córrer també a Langkawi o Xina i la Volta a Colòmbia, de categoria 2.2. El seus resultats més destacats van ser la muntanya d’Astúries o un 11è a Madrid, però sempre amb una bona actuació i combativitat allà on corria.

El 2018 serà el seu tercer any ja a Europa. Se li segueix escapant la victòria com a professional, però la seva presència es deixa notar allà on va: 9è a Amorebieta, 3r i 4t a 2 etapes de Portugal en grups reduïts, 9e a Castilla y Leon, 3r a una etapa d’Astúries, Muntanya i 9e a la general a Xina, entre d’altres. A més a més, aconsegueix una victòria de prestigi a la Vuelta a Colombia a l’etapa Reina davant els Jaramillo, Sevilla i la vella guàrdia nacional. Feia 30 anys que un sub23 no guanyava l’etapa reina de la Volta a Colombia.

Cremada la seva etapa al Manzana Postobon, el novembre del 2018 l’Education First es fa amb els seus serveis per a les properes tres temporades, però realitza un moviment curiós en el mont del ciclisme: estarà cedit fins a finals de juny a la Fundación Euskadi del 2019. En Sergio junt amb els seus managers i directors van creure oportú fer aquest pas intermedi. Van escollir l’Euskadi per la seva idiosincràsia d’equip formatiu, per la proximitat d’un dels directors de l’EF: Juanma Gárate i la presència a l’equip de Peio Goikoetxea, tècnic amb qui va coincidir el 2016 al Manzana Postobon.

Sembla que l’experiment no podria sortir millor. La Fundación Euskadi està obtenint una notorietat mediàtica i a nivell de resultats difícil de preveure i es que Sergio Higuita està rendint a un nivell molt alt aquest inici d’any: 6è, 12è i 4t a les Challenges de Mallorca, 2 6ens llocs i millor jove a Valencia i un segon lloc a l’etapa reina d’Andalusia que li han fet quedar el 7è de la general.

Sergio Higuita seguirà fent el calendari espanyol i francès amb la Fundación, unes carreres que ja té força per la ma, així que no seria d’estranyar veure’l aixecar els braços en alguna. Amb l’Education First correrà a partir de Juliol al costat del seu compatriota Daniel Felipe Martínez i ja te definit el calendari: Àustria, Utah, Colorado i Gran Bretanya.

El seu referent és Nairo Quintana, del qual destaca tot el palmarès que te i que fos el corredor que va obrir aquesta nova era brillant del ciclisme Colombià. Tot i això, ell no és un escalador pur. Malgrat la seva fisonomia: 1,66m i 57Kg té una punta de velocitat molt interessant, que de fet hem pogut veure com resolia sprints reduïts aquest inici de temporada. A les etapes formatives te algun títol en velocitat en el velòdrom i això es deixa notar. El seu somni és córrer una gran volta properament i, fins i tot, el podríem veure debutar enguany a la Vuelta si el cos li aguanta.

Molta sort Sergio, més pólvora colombiana al World Tour!