Una de les grans competicions esportives d’aquest estiu se celebra a Barcelona, a les piscines Bernat Picornell. Fins el proper dissabte 28 viurem dos setmanes amb enfrontaments diaris d’alt nivell entre les millors seleccions europees de waterpolo. Aquest cap de setmana s’estrena la competició femenina i dilluns arribarà el torn de la masculina. Dos torneigs en paral·lel que s’aniran alternant fins arribar a les finals: divendres 27 de juliol les dones es jugaran l’or i un dia després coneixerem els integrants del podi masculí.
Amb centenars de voluntaris, unes instal·lacions renovades (amb grades supletòries espectaculars), 92 partits programats, emissió en directe per 34 televisions i senyal en streaming per internet arreu del món, el campionat viurà una batalla intensa entre 28 seleccions: 16 en categoria masculina i 12 en la femenina.
20 jugadors catalans presents als europeus
Laura Ester, Mati Ortiz, Anna Espar, Bea Ortiz, Judith Forca i Paula Leitón (CN Sabadell), Marta Bach i Helena Lloret (CN Mataró), Clara Espar (CE Mediterrani) i Anna Gual (SIS Roma-ITA) tornen a repetir experiència internacional amb la selecció espanyola, com ja van fer al mundial de Budapest fa un any. A elles s’hi sumen les novetats de Maica Garcia (CN Sabadell), que torna a l’equip, i Maria Elena Sánchez (CN Sant Andreu). 12 de les 13 jugadores de la selecció espanyola són catalanes i l’altra, Pilar Peña, una clàssica del combinat que dirigeix Miki Oca, afrontarà a la tardor la seva novena temporada consecutiva a Catalunya. Columna vertebral del Sabadell per intentar guanyar per segona vegada l’europeu després de l’èxit de 2014.
En categoria masculina Xavi Garcia tornarà a ser una de les referències de Croàcia, una de les grans favorites a pujar al podí barceloní. A la selecció espanyola hi tindran presència set jugadors catalans més: Dani López-Pinedo, Marc Minguell, Blai Mallarach, Marc Larumbe i Roger Tahull (Atlètic-Barceloneta), Sergi Cabanas (CN Sabadell) i Álvaro Granados (CN Terrassa). Amb Albert Español com a absència més destacada, el combinat amfitrió té una missió molt difícil: plantar cara al poder balcànic i lluitar per endur-se un títol europeu que no van aconseguir guanyar ni tan sols en l’època d’esplendor dels anys 90.
Un europeu amb moltes candidates al títol
Espanya és, probablement, l’equip que arriba en un millor estat de forma al torneig femení. Campiona dels Jocs del Mediterrani i dels torneigs recents de Portugalete i de Canet sense perdre ni un sol partit, el combinat que entrena Miki Oca és un dels més complets del campionat. Ara bé, això no vol dir que ho tingui fàcil per endur-se la medalla d’or. Ni de bon tros. La selecció italiana, que ja als Jocs del Mediterrani va plantar cara a la final en un partidàs resolt finalment per 9 a 8, sempre ha quedat entre els 4 primers llocs en 14 participacions consecutives al torneig. Res indica que no hagi de repetir èxit a Barcelona.
Qui defensa el títol de 2016 és Hongria, que ha pujat al podi en 7 ocasions dels darrers 8 campionats. A més, les seleccions de Rússia, Holanda i Grècia han aconseguit bons resultats internacionals en els darrers anys i tenen plantilles potents per guanyar contra qualsevol rival. 6 seleccions per tres places al podi: qualsevol altre resultat seria una sorpresa de grans proporcions.
El poder balcànic contra Hongria… i Espanya?
Ja fa anys que la selecció espanyola de waterpolo no és capaç de reeditar els èxits de la generació que va brillar en tots els escenaris internacionals excepte els europeus. Espanya mai ha aconseguit guanyar l’or en uns campionats d’Europa i el cert és que seria una sorpresa ho aconseguís a Barcelona. Els de David Martín encadenen una pila de campionats internacionals sense pujar al podi però asseguren que estan preparats per plantar cara a qualsevol rival durant els propers 15 dies. La columna vertebral de l’Atlètic Barceloneta i tots els jugadors membres de clubs catalans tenen un gran repte per sorprendre a les favorites.
Sèrbia, Croàcia i Montenegro han guanyat tots els títols internacionals des les darreres tres temporades. Sèrbia és la vigent campiona olímpica, Croàcia la campiona mundial i Montenegro la recent guanyadora de la lliga mundial. En qualsevol cas, no cal perdre de vista l’idil·li dels serbis amb els europeus: han guanyat els darrers tres torneigs i busquen replicar l’èxit de la històrica Hongria dels anys 20 i 30, que va arribar a guanyar els primers 5 títols de forma consecutiva. Precisament els hongaresos són l’alternativa més fiable al poder dels balcans: tenen un equipàs però encadenen fracàs rere fracàs en els darrers anys: es refaran a Barcelona?