Castelló de la Plana és una capital mitjana. Una capital que no arriba als 200.000 habitants però que ha mantingut un creixement sostingut des de inicis del segle XX. Una ciutat que esportivament mai ha estat a primer pla de l’Estat, malgrat tenir un equip de futbol històric que avui en dia viu uns mals moments en a la Tercera Divisió, el CD Castelló. A això cal afegir-hi que just al costat de Castelló ha crescut un imperi futbolístic amb el Villarreal CF, que sota l’empara de l’empresari Fernando Roig ha creat un gegant superlatiu en el món de l’esport.
Malgrat tot, Castelló ha trobat en d’altres esports la forma de participar activament en les primeres categories estatals. Ja sigui en el futbol sala amb el Playas Castellón o en l’atletisme amb el Club Atletisme Playas Castellón.
Però si darrerament Castelló destaca especialment en algun esport és en el voleibol i amb la creació d’una tradició que ja fa anys que perdura i que ha portat a la creació de tres clubs puntals al País Valencià.
El punt de partida
La creació de L’Illa Grau el 1971, marca l’inici d’una història d’èxit en el voleibol. El Grau de Castelló és el barri mariner de la ciutat, i és un barri amb fortes arrels i sentit de pertanyent-se. És en aquesta zona i a l’entorn de l’escola pública amb el mateix nom que neix el club. És aquest equip el que ha estat una referència en el món del voleibol per la zona i és on, fins ben entrat el segle XXI, hi competien la gran majoria de nens i nenes amb ganes de jugar a aquest esport a Castelló. De fet, L’Illa Grau ha estat competint a la màxima categoria del voleibol estatal durant diversos anys, baixant a la segona divisió la temporada 2015/2016, curiosament, la primera temporada que compartien divisió amb un altre club de la ciutat, el Mediterráneo.
I és que Castelló es va convertir la temporada passada en un cas únic. Una ciutat que tenia dos equips en la màxima categoria, cosa difícil de veure en un esport com el voleibol. De fet, Castelló de la Plana l’any passat tenia tants conjunts a la màxima categoria com la Comunitat Autònoma amb més equips, Andalusia.
El segon club, un cas d’èxit
El Mediterráneo neix el 2006 com a escissió de L’Illa Grau i de la mà de Santi López, que havia estat un jugador del club original. Santi López i gent del seu entorn van veure la necessitat de fundar un nou club al veure com una nova presidència a L’Illa Grau canviava les línies preses fins el moment i deixaven d’apostar pel planter, tal i com ho havien fet fins el moment.
El Mediterráneo és un cas d’èxit, ja que des de la seva creació no va parar d’encadenar ascensos fins que la temporada 2015/2016 arriba a la Superlliga masculina. Malgrat aquests triomfs i poder-se mantenir a la màxima categoria el primer any que hi competia, aquesta temporada està patint molt per mantenir-se.
De fet, tot sembla indicar que la pròxima temporada els dos equips castellonencs es creuaran i mentres l’Illa Grau és probable que torni a la Superlliga, el Mediterráneo ho té difícil per mantenir la categoria. D’aquesta manera no es podria repetir el derbi local com havia passat la temporada 2015/2016.
L’aposta pel voleibol femení
El tercer equip en discòrdia és el Club Volei Grau de Castelló, un equip de voleibol femení, creat el 2011 per José Miguel Varella, que va estar vinculat a l’Illa Grau durant més de tres dècades, arribant-lo a presidir durant 22 anys. Varella decideix crear la nova entitat després que, en període de crisi, l’Illa Grau prescindís de l’equip sènior femení. Malgrat la seva joventut el club voleibol Grau femení ha arribat a la segona categoria estatal.
I és que a Castelló el voleibol ha quallat com a esport popular , de prestigi i amb futur. Si els tres clubs aconsegueixen consolidar-se, la capital de La Plana Alta podrà esdevenir un dels grans feus del voleibol estatal.