Marco Gradoni i Maria Perelló, eufòrics pel triomf / Matias Capizzano - Optimist World Championship

Maria Perelló, tricampiona del món amb 14 anys

2 minuts de lectura
Tot just fa unes setmanes va finalitzar el curs de 2n d’ESO a Palma i ara ja és tricampiona del món. El talent de Maria Perelló no té límits en una de les categories més joves de la vela mundial.

Al bell mig del Carib, a les aigües d’Antigua, Maria Perelló ha fet valer la seva experiència per sumar un nou títol al seu ja no tan incipient palmarès. La jove regatista del Club Nàutic Arenal de Palma ha complert els pronòstics i s’ha endut per tercer estiu consecutiu la victòria al campionat del món d’Optimist. Nascuda el 2005, Perelló és per mèrits propis una de les grans estrelles joves de la vela mundial.

Del 6 al 16 de juliol l’illa americana ha acollit el mundial d’aquesta especialitat que compta amb participants molt joves disposats a lluitar pels seus primers grans triomfs internacionals. Un pas previ al salt que acostumen a fer cap a disciplines com el 420, també essencial en l’etapa formativa, o bé el 49er. A la pràctica, el mundial d’optimist aplega els millors regatistes joves d’arreu del planeta i és una cita que el món de la vela segueix amb molta atenció cada estiu.

Després dels èxits a Tailàndia i Xipre dels dos darrers anys, Perelló s’endú un tercer trofeu que la consolida com una estrella emergent que probablement no trigarà a fer el salt de categoria. Curiosament, el seu triplet consecutiu l’ha aconseguit al mateix ritme que l’italià Marco Gradoni, que també s’ha proclamat campió del món el 2017, el 2018 i ara el 2019.

Marco Gradoni i Maria Perelló, eufòrics pel triomf / Matias Capizzano – Optimist World Championship
Sabies que… el mallorquí Jordi Calafat va guanyar el campionat del món d’optimist el 1983? Nou anys més tard es va proclamar campió olímpic als Jocs de Barcelona en la modalitat de 470.

Campiona malgrat un final irregular

Maria Perelló va demostrar des de les primeres regates que era la gran candidata al títol amb tres places seguides al Top 7 absolut del seu grup que li auguraven no només la potencial victòria en categoria femenina sinó una plaça d’honor a la classificació absoluta. Classificada amb molta solvència per al grup d’or del mundial (64 millors regatistes), Perelló ha demostrat el seu talent increïble amb un cinquè lloc absolut en una de les regates davant els millors del món i alhora algunes actuacions més fluixes de l’habitual que l’han obligat a patir de valent per assegurar la medalla d’or, incerta fins la regata final del campionat davant les bones prestacions de l’argentina Amparo Stupenengo. De fet, la sud-americana va completar la seva pitjor actuació en l’última prova i això va donar ales a Perelló en la seva aspiració de revalidar el títol.

El 25è lloc final de Perelló deixa un regust amarg després de les seves extraordinàries actuacions en els estius precedents (l’any passat va fregar el top 10 abans de caure al 14è lloc final) i alhora constata que sap competir sota pressió. En un campionat molt més ajustat davant les seves rivals, també les ha vençut. Fusta de campiona.

Ian Walker, un sud-africà de Mallorca

El jove regatista del Club Nàutic Arenal també ha competit al campionat del món d’Antigua, en aquest cas representant a Sud-àfrica pels seus orígens familiars. Establert a Palma, és un dels joves talents del club balear on brilla amb llum pròpia Maria Perelló.