Dídac Costa comença la seva tercera volta al món

2 minuts de lectura
La Vendée Globe s’ha posat en marxa aquest cap de setmana des de Les Sables-d’Olonne.

De la persistència a la tossuderia hi ha un sol pas i aquest llindar ja fa molt temps que li va quedar petit a Dídac Costa, el bomber navegant que ha treballat de valent fins a última hora per garantir la seva participació a la Vendée Globe i que des d’aquest diumenge va avançar la seva embarcació per l’oceà Atlàntic. La cursa compta amb 33 participants que tenen com a objectiu comú completar les més de 24 milles nàutiques (45.000 quilòmetres aproximadament) que han de recórrer per completar una volta al món que més enllà del rècord del bretó Armel LeCléac’h assolit en la darrera edició de 2016-2017 (74 dies) sovint obliga als aventurers a passar-se entre tres i quatre mesos sols navegant al mar.

La Vendée Globe es disputa cada quatre anys i és probablement la gran referència de la navegació oceànica per la seva exigència que va molt més enllà del fet de fer-se en solitari, sense fer cap escala i sense assistència. Les condicions marítimes i meteorològiques i la solució dels problemes que van apareixent amb el pas dels dies i les setmanes és un gran repte i això es percep en l’alta quantitat d’abandonaments que hi ha a cada prova. Dídac Costa coneix perfectament la dificultat del repte atès que va debutar a la cursa el 2016 amb èxit després de completar la volta al món 108 dies, 19 hores, 50 minuts i 45 segons al mar. El barceloní ja tenia experiència en un repte similar després de completar la Barcelona World Race de 2015 en quarta posició. Només pel fet de ser dos a bord, però, aquesta competició ja són figues d’un altre paner.

Tal com havia passat en les anteriors ocasions Costa no ho ha tingut fàcil per ser a la línia de partida d’aquesta cita que té més de vivència brutal que no pas de competició. Després d’un bon temps posant a punt el One Planet One Ocean, el català va fer les maletes per viatjar cap a França i fer la quarantena necessària per poder participar a la competició. Simultàniament va obrir una campanya de micromecenatge per fer possible el somni i més de dues-centes persones han col·laborat amb la causa aportant més de 25.000 euros per garantir aquesta aventura.

Dídac Costa, abans de començar la Vendée Globe 2020-2021

Una aventura amb compromís

El projecte també compta amb una bona pila de suports d’entitats i empreses afins al repte del català, que més enllà de l’evident proesa nàutica que persegueix també vol ser una font d’inspiració per tal que els amants de la mar es comprometin amb la sostenibilitat i la inclusió social. Ja l’any 2016 el català va rebre el suport de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO per ser la cara visible al mar de la seva campanya “One Planet, One Ocean” que continua donant nom al vaixell aquest 2020. L’embarcació ha servit i servirà com a plataforma d’investigació mediambiental per a científics i més enllà dels tres mesos i escaig que viurà en solitari Dídac Costa també dona continuïtat al projecte amb activitats educatives diverses durant la resta de l’any per a col·lectius de tota mena.

Després dels dos primers dies de competició Dídac Costa segueix el rumb previst passant avui prop de la costa gallega i restant a l’espera d’un temporal marítim de gran envergadura anunciat per demà i que sens dubte serà el primer gran obstacle d’aquesta cursa de llarg recorregut en què l’objectiu esportiu passa per intentar rebaixar el temps emprat fa quatre anys per completar la Vendée Globe.