Triplet català a la Titan Desert

2 minuts de lectura
Aquesta setmana s’ha disputat a Almeria una edició diferent de la Titan Desert.

La cursa per etapes per excel·lència de la bicicleta de muntanya ha tancat aquest divendres la seva quinzena edició marcada pel canvi de dates i recorregut. La iniciativa de Porcar nascuda el 2006 va ser una de les primeres proves en ajornar-se per la pandèmia i finalment s’ha reformulat per mantenir-se viva un any més. Per fer-ho la Titan Desert ha hagut de renunciar al Marroc i dissenyar un recorregut difícilment equiparable però també exigent a Almeria. 400 quilòmetres i 7.000 metres de densivell positiu repartits en cinc dies han ofert un bon duel de ciclistes referents en la disciplina en etapes concentrades a la mateixa zona, entre Tabernas i El Toyo, aprofitant l’espai desèrtic i alhora amb certs desnivells de muntanya per oferir un recorregut atractiu.

Del 2 al 6 de novembre Almeria ha vist competir a la majoria de corredors habituals de la Titan Desert i amb una presència molt majoritària de ciclistes de l’estat espanyol. Una cursa ja plenament consolidada que també atrau a cares ben conegudes del ciclisme en ruta (Miguel Indurain, Sylvain Chavanel, Haimar Zubeldia…) i les grans estrelles de la BTT en proves de resistència com aquesta.

Clàudia Galicia, dominant

La polivalent esportista de Torelló partia com una de les grans favorites a la victòria però ha superat de llarg les expectatives. Clàudia Galicia s’ha imposat a la general de la Titan Desert amb pràcticament 45 minuts d’avantatge sobre la segona classificada i ha guanyat les cinc etapes disputades en una categoria femenina menys ajustada del que es podia preveure. Guanyadora de la cursa el 2013 i el 2014, Galicia ha tornat a tastar l’èxit de la Titan Desert i iguala els tres triomfs d’Anna Ramírez a la prova.

L’hegemonia catalana de la Titan Desert s’ha refermat aquest 2020 amb l’eclosió definitiva de Sílvia Roura, segona classificada a la general i que es consolida definitivament a l’elit de la BTT del nostre país. Roura ha completat una excel·lent cursa i ha aconseguit rodar per davant de Ramona Gabriel, bicampiona de la Titan Desert (2016 i 2018) i que enguany s’ha hagut de conformar amb la tercera posició final.

Josep Betalú, a les portes del triomf

El ciclista de les Terres de l’Ebre ha completat una nova Titan Desert d’alt nivell però en aquesta ocasió no ha pogut endur-se el títol després d’un frec a frec davant Sergio Mantecón. Betalú s’ha imposat a la segona i tercera etapa però finalment s’ha hagut de conformar amb el segon lloc de la general darrere el càntabre, que l’ha vigilat de prop durant la cinquena i definitiva etapa per evitar que el català recuperés el temps perdut, inferior a un minut.

L’apunt: Durant la cinquena etapa l’organització ha donat protagonisme a la Legión. Lligar una força militar amb els valors d’una prova esportiva és un fet lamentable.