Les històries olímpiques, protagonistes del nou llibre de Toni Padilla

2 minuts de lectura
Els amants de tot l’altre esport tenen a la seva disposició un nou llibre sobre històries olímpiques.

L’olimpisme és una font inesgotable d’històries humanes que transcendeixen l’esport. Perseguir el somni, sigui el que sigui i independentment del resultat que s’assoleix, és el leitmotiv de milers i milers d’esportistes al llarg de la història que han convertit aquesta cita en un element que fa pivotar les seves vides fins a esdevenir l’espectacle esportiu més important del món. En un any olímpic fallit com el 2020 l’editorial Geoplaneta acaba de publicar “Atlas de los sueños olímpicos“, el primer llibre de Toni Padilla que no se centra en el futbol i en què aquest periodista amb ànima d’historiador fa gala de la seva capacitat per explicar històries a través de l’esport.

Mentre segueix la incertesa sobre la celebració dels Jocs de Tòquio de 2021, els aficionats a l’olimpisme tenen des d’aquesta tardor una nova referència escrita per descobrir històries apassionants que el vallesà ha seleccionat amb alguns criteris concrets: el marc són els Jocs Olímpics d’estiu i l’aposta és per compartir històries d’arreu del món de totes les edicions dels Jocs viscudes des d’Atenes 1896 fins a Rio 2016. La tria combina noms ben coneguts per tothom i històries amagades de protagonistes “secundaris” i ofereix una lectura àgil, relaxada i curiosa que sens dubte està pensada per agradar tant als apassionats de la història de l’esport com a aquelles persones que d’entrada no tinguin l’esport entre les seves aficions.

Immers en dies de presentacions virtuals i radiofòniques del llibre, aquest dilluns ha sigut el torn de la presentació a la llibreria Alibri (via instagram). Toni Padilla ha reconegut que un dels seus somnis “seria cobrir uns Jocs Olímpics en directe” i ha afegit que enveja la tradició del periodisme esportiu d’altres països que són capaços de seguir tot l’altre esport de forma regular més enllà de les cites olímpiques. Durant la presentació el vallesà ha explicat que una de les seves passions és “barrejar l’esport i les històries personals i buscar la manera que tinguin un final rodó. M’agrada imaginar-me com un d’aquells contacontes que anava de poble en poble explicant històries” i ha reflexionat sobre el títol del llibre: “Per a molts el somni és guanyar, però per a molts altres ja és el fet d’arribar als Jocs. Estem obsessionats amb la cultura del triomf. Al llibre hi ha moltes històries de perdedors i també de gent que va preservar en les derrotes fins a aconseguir la victòria“.

La portada del nou llibre del periodista Toni Padilla / Geoplaneta
La portada del nou llibre del periodista Toni Padilla / Geoplaneta

El masclisme, el racisme i les desigualtats són realitats retratades perfectament en algunes de les històries, en què el context (del moment, de la família, del país, dels Jocs) té una rellevància més que benvinguda. Amb els continguts repartits per continents, les històries de noms coneguts com el de Jesse Owens, Ben Johnson o Usain Bolt es combinen amb refugiats que persegueixen la glòria i casos tan apassionants com el del japonès Fujimoto i la seva capacitat per fer front al dolor davant l’opció de contribuir a la glòria del seu país.

El llibre compta amb un pròleg de Martí Perarnau i amb les il·lustracions del Sr García i recorda el format de la revista “27 Jocs, 28 Històries” publicada per la Fosbury el 2016 en què Toni Padilla era un dels periodistes convidats a narrar una de les històries dels Jocs Olímpics. Si us va agradar aquella proposta, sens dubte, us agradarà aquest atles que ens fa viatjar per la història en majúscules de l’esport.