Tennis vintage: Carles Moyà continua guanyant Per tercer any consecutiu Mallorca acull l'ATP Champions Tour

El final d’una llarga carrera esportiva a l’elit és un moment complex. La transició cap a un altre tipus de vida, estigui o no vinculada amb l’esport, acostuma a ser fràgil. Un canvi difícil de gestionar que algunes organitzacions esportives ja fa temps que intenten acompanyar. En el cas del tennis, els jugadors que més han destacat compten amb un circuit fet a mida: l’ATP Champions Tour. Menys partits, menys exigència, bon nivell de joc i uns ingressos gens menyspreables. Que continuï la festa!

L’any 2000 va néixer l’ATP Champions Tour, el torneig que recollia les experiències prèvies dels dos anys anteriors. Mentre Gustavo Kuerten manava a les pistes d’arreu del món, l’amic de les polèmiques John McEnroe s’enduia 10 dels 17 tornejos inicials i el títol honorífic de campió. La idea va arrelar i ha anat mutant al llarg dels anys fins a arribar a la 18a edició aquest 2017 d’un circuit en què hi participen ex números 1 del món, antics guanyadors i finalistes de grand slam o jugadors que han guanyat una copa Davis. Un delicatessen vintage per a l’afició tennística que aquest cap de setmana s’ha aturat a Mallorca per tercer any consecutiu.

L’illa mediterrània ja havia estat parada i fonda del circuit l’any 2000 i el 2002 i ha recuperat una seu del tennis de veterans al nostre país després que Barcelona també acollís el circuit entre 2006 i 2010. La Legends Cup ha aplegat jugadors que de ben segur que encara teniu presents: Àlex Corretja, Mark Philippoussis, Mats Wilander, Tim Henman, Thomas Enqvist o Fernando González. I davant de tot ells, el referent local: Carles Moyà, campió del torneig.

Moyà revalida el títol de 2016

2183095-45619255-2560-1440

Retirat de l’elit des del mes de novembre de 2010, Moyà ha liderat l’equip de la Copa Davis i ha entrenat a Rafa Nadal en els darrers anys. Simultàniament, però, ha construït una excel·lent carrera a l’ATP Champions Tour. Aquest diumenge ha aconseguit la seva desena victòria al circuit de veterans il·lustres després de derrotar Àlex Corretja a la final per un doble 6 a 3. L’any passat també havia guanyat davant la seva afició en batre al britànic Tim Henman per 6 a 4 i 7 a 5.

Uns duels d’autèntic luxe que remeten a grans partits viscuts fa 15 anys i que es podrien tornar a viure d’aquí a unes quantes setmanes a Londres. Allà es disputa cada any el darrer torneig de la temporada. Un màsters suavitzat i que és la darrera oportunitat dels participants per imposar-se al rànquing anual. Un títol honorífic que alguns tennistes intenten no deixar escapar. És el cas de McEnroe, que ofereix una lliçó de longevitat esportiva impressionant any rere any i que ja acumula 7 números 1 a final d’any a l’ATP Champions Tour. El darrer d’ells el va assolir l’any passat, amb 57 anys, davant rivals força més joves que ell.

Kings Of Tennis - Foto: Benjamin Andréasson

Els noms que dibuixen el talent del tennis masculí de casa nostra

Carles Moyà i Sergi Bruguera són els dos tennistes de casa nostra que han assolit el número 1 d’aquest circuit. El mallorquí ho va aconseguir just després de retirar-se, el 2011 i el 2012, i Bruguera va guanyar-lo en un 2007 espectacular amb 7 títols de 12 possibles. Altres tennistes del nostre país que han tingut l’honor de disputar aquest torneig són Carles Costa, Albert Costa, Jordi Arrese, Juan Carlos Ferrero, Fèlix Mantilla o Joan Balcells.

Una constel·lació d’estrelles que ja tremola pensant en el dia en què Rafa Nadal, que manté amb solvència el número 1 del món a l’ATP després de guanyar a Pequín, s’afegeixi a la llista d’honor dels prejubilats que volen continuar actius.

Ja tenim aquí la Fosbury 34!