Serena Williams va acomiadar-se temporalment de les pistes fa poc més d’un any després d’haver competit (i guanyat) l’Open d’Austràlia ja embarassada. Després de donar a llum a la seva filla i d’uns mesos de postpart imprescindibles per adaptar-se a la nova realitat familiar i recuperar la forma física, el mes de març va tornar a les pistes amb un parell de victòries a Indian Wells. Actualment ocupa el 453è lloc del rànquing mundial, una posició ridícula atès que era la número 1 indiscutible de la WTA abans d’abandonar temporalment les pistes.
Si bé la WTA protegeix a les tennistes que tornen d’un embaràs des d’una posició d’honor al rànquing amb la classificació directa als quadres finals dels grand slams i dels masters mil (evitant el pas per la fase prèvia), el cert és que és decisió de cada torneig definir si la jugadora en qüestió parteix com a cap de sèrie o no.
Roland Garros ha optat per allò que s’ha fet tota la vida: mirar el rànquing actual i, en funció d’això, donar-li a Serena Williams un lloc sense privilegis de cap mena al quadre final, sense tenir en compte els seus tres triomfs a París (2002, 2013 i 2015) i la seva condició de dominadora del tennis mundial abans de l’embaràs. El sorteig del quadre ha estat prou benèvol amb ella i no seria fins a quarta ronda quan s’enfrontaria amb una de les favorites al títol, la txeca Pliskova.
La decisió de Roland Garros era esperada, però ha aixecat polèmica amb múltiples tennistes posicionant-se a favor d’una Serena Williams que ha optat per no pronunciar-se. Des de Maria Xaràpova fins a l’actual número 1, Simona Halep, han qüestionat que Serena Williams no sigui cap de sèrie del torneig en una mesura que consideren que és obsoleta i que no respecta la maternitat. Davant la magnitud del cas, la WTA ja ha anunciat que revisarà la normativa per a la temporada 2019.
Victoria Azarenka, una altra excampiona sense cap de sèrie
Debat obert sobre la maternitat
El cas de Serena Williams ha provocat la reacció de bona part de les seves rivals a la pista, que consideren que és un error no comptar amb ella com a cap de sèrie. La condició d’estrella de la nord-americana ha transcendit els murs de la WTA i en les darreres setmanes han aparegut diversos articles a mitjans dels EUA (des del NY Times a Forbes) exigint a les autoritats del tennis mundial un tracte diferent a les tennistes que decideixen ser mares. Entre les idees proposades, la congelació durant un any dels punts WTA que marquen el lloc al rànquing mundial. 12 mesos de marge per a l’embaràs i el període de postpart que no afectarien a l’esportista en la seva futura carrera.
També hi ha qui demana que la WTA garanteixi un coixí econòmic a les tennistes que decideixin ser mares, creant una bossa (la caixa de resistència de tota la vida) que s’aniria omplint a partir d’una taxa als premis més importants del circuit mundial. D’aquesta manera les jugadores amb més ingressos garantirien que la maternitat no esdevingui un calvari per a aquelles esportistes de la WTA de baix rànquing que tenen problemes econòmics pel fet de deixar de competir durant l’embaràs i el postpart.
Tornen les Williams
Més enllà de la decisió qüestionable dels organitzadors en el quadre individual, Serena Williams i Venus Williams tornaran a competir plegades en el torneig de dobles. Fa 19 anys van debutar a París proclamant-se campiones, una fita que van repetir en l’edició de 2010. Plegades han guanyat 14 títols de Grand Slam i ja fa pràcticament dos anys que no repetien experiència: l’últim cop que van participar en un gran torneig compartint pista en la modalitat de dobles va ser a Wimbledon 2016. En aquest cas Roland Garros ha facilitat una de les 6 “wild cards” disponibles per tal de facilitar el seu retorn a la terra batuda.