Tabarnia, selecció amfitriona als Jocs del Mediterrani 2018

3 minuts de lectura
El Comitè Internacional dels Jocs del Mediterrani ha fet pública aquest dijous una decisió polèmica: els Jocs de 2018 que s’han de celebrar a Tarragona comptaran per primera vegada amb la participació de Tabarnia.

Després de deixar enrere els problemes de finançament econòmic que van complicar l’edició de 2017 i que van obligar els organitzadors a endarrerir la cita un any, Tarragona torna al centre de la polèmica després de liderar la petició per incloure Tabarnia com a 25è país membre dels Jocs del Mediterrani malgrat les pressions contràries a la iniciativa. La reunió del Comitè celebrada a Alger ha determinat l’èxit de la proposta per un sol vot de diferència. No és una proposta menor: la inclusió de Tabarnia obliga el Comitè a canviar els seus estatuts i alguns dels estats membres fins ara perdran la seva plaça històrica en aquesta competició

És el cas de països com Macedònia, Andorra, Sèrbia o San Marino, que no compliran el nou article número 1 dels estatuts mediterranis: “per a esdevenir un país participant als Jocs del Mediterrani caldrà acreditar que les fronteres físiques de l’estat membre tenen sortida marítima al mar Mediterrani“. Quatre seleccions, doncs, perden la plaça automàticament després de la irrupció de Tabarnia. Fonts presents a la reunió del comitè indiquen que l’ajuntament de Tarragona ha fet valer la seva condició de seu amfitriona dels Jocs de 2018 per influir en les votacions a la sala.

taragonaaa-1200x480

La irrupció de Tabarnia posa fi a uns mesos complicats per al Comitè Internacional dels Jocs del Mediterrani, que no tenia clar què havia de fer amb els esportistes catalans que fins l’any 2013 havien representat l’estat espanyol. Després de la proclamació de la República Catalana el passat 27 d’octubre, diversos juristes de l’entitat organitzadora havien estat treballant en un extens estudi per concloure que els esportistes catalans no podien participar a la cita tarragonina. Afortunadament per als atletes de les comarques de Tabarnia, aquesta situació s’ha resolt gràcies a l’aparició d’una nova entitat jurídica-política amb una agilitat sorprenent al marc europeu.

El Comitè Internacional ha anunciat que permetrà la participació d’aquells esportistes catalans que no formen part de Tabarnia i que acreditin que viuen a una localitat costanera, que competiran sota la bandera del COI. També ha conclòs que tots els esportistes procedents de les comarques d’interior de Catalunya que no formen part de Tabarnia no podran participar als Jocs.

Els esportistes s’organitzen contra Tabarnia

El cas Tabarnia va molt més enllà del que es podria pensar a primer cop d’ull. A partir d’ara els Jocs del Mediterrani només acceptaran esportistes procedents de pobles i comarques marítimes. Per a entendre les conseqüències de la decisió: l’estat espanyol només podrà enviar esportistes del País Valencià, de Múrcia, d’Andalusia, de Ceuta i Melilla i de Gibraltar a la cita tarragonina.

Saül Craviotto lidera finalment la resistència a Tabarnia

Aquesta situació d’injustícia ha portat a esportistes defensors del concepte Tabarnia com el campió olímpic en piragüisme Saül Craviotto, nascut a Alpicat i resident a Gijón, a mobilitzar-se per tornar a canviar els estatuts del Comitè Internacional. De moment, els impulsors de la plataforma “Terra ferma” han preparat una primera reunió a Andorra la Vella amb representants dels països afectats inicialment pel veto als Jocs i tot apunta que la seva primera tasca serà llistar la residència de tots els esportistes dels 24 estats afectats per la inclusió de Tabarnia per intentar fer un front comú davant l’imparable creixement i poder d’aquesta nova realitat geogràfica a les seus dels organismes mundials de l’esport.

Sabies que…?

La iniciativa per portar Tabarnia als Jocs del Mediterrani ha sorgit d’una recollida de signatures popular organitzada durant el dinar de nadal de les famílies trencades pel clima de greu inestabilitat política que es viu a Catalunya i ha tingut continuïtat en els grups de whatsapp creats recentment per superar la pèrdua dels grups on abans es podia parlar de tot.
Aquestes famílies han fet una campanya intensa i rapidíssima i han aconseguit reclutar els policies i guàrdies civils en la seva darrera missió abans d’abandonar el territori que els ha acollit en els darrers mesos. Asseguren haver recollit més vots que persones a través de la plataforma Change.org, cosa que demostra, segons ell, “l’existència de la majoria silenciosa”.
Tabarnia, el país nascut com una invenció per part de la dreta unionista a Catalunya ha arrelat amb força al cor dels ciutadans, que a partir d’ara tenen una tasca difícil en la tria d’un himne que pugui representar a tothom i no a la meitat dels tabarnians.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!