Star wars: que l’esport us acompanyi!

3 minuts de lectura

La saga galàctica arriba a la setena entrega i a la Fosbury ho aprofitem per parlar dels Stormtroopers, en DarthVader, els Jedis i companyia. Malaltia mitòmana lligada, això sí, a l’esport.

star wars mig

George Lucas va dirigir una cursa de beines (podrace) a l’episodi 1 de la Guerra de les Gal·làxies, un esport que entusiasmava els habitants de Tatooine i que va comptar amb una extraordinària victòria del jove Anakin Skywalker interpretat per un Jake Lloyd que abandonaria el cinema ben aviat i que avui en dia juga a les lligues menors d’hoquei sobre gel del Canadà.

Les carreres de beines, un esport de velocitat apassionant i, sens dubte, perillós:

https://www.youtube.com/watch?v=MMiXk34GjqE

Però més enllà d’aquesta escena, la saga d’Star Wars ha deixat l’esport de banda en la seva trama principal. Bé, això ho afirmem si partim de la base que les batalles de sabres de llum (les famoses espases làser) no són, en si mateixes, un nou esport. En tot cas, els seus protagonistes, especialment els del costat fosc, van ser escollit per les seves habilitats esportives:

  • David Prowse, l’actor que va donar vida a Darth Vader (però que no li va posar ni la veu ni el rostre), era un antic campió d’halterofília de 2 metres d’alçada, participant als Jocs de la Commonwalth de 1962 i propietari d’un gimnàs. Però Prowse no només va veure com li suplantaven la veu i la cara: també va ser rellevat en algunes de les escenes de combat més mítiques dels episodis 5 i 6 de la saga, substituït per Bob Anderson, un tirador d’esgrima professional que va arribar a representar la Gran Bretanya als Jocs Olímpics de 1952 i que més tard arribaria a ser director tècnic de l’Associació d’Esgrima del Canadà. La veu del personatge, per cert, va recaure en James Earl Jones, que anys més tard presentaria els Jocs Olímpics d’Atenes’04.
  • D’altra banda el Darth Maul del primer episodi va ser interpretat per Ray Parks, que amb només 16 anys s’havia proclamat campió en arts marcials de la Gran Bretanya i que més tard s’havia especialitzat en competicions de Kung Fú.

Que la saga de Lucas és un èxit que ha transcendit els límits de les sales de cinema és una evidència constatable en l’esport d’arreu del món. A la Fosbury us proposem un recull de 15 vídeos curiosos per fer passar els nervis de la imminent estrena. Que l’esport us acompanyi!

Anuncis i promocions

L’èxit d’Star Wars ha permès als anunciants introduir referències a la saga sense manies. Destaquem un recordat anunci amb el golfista Darth Vader, una promoció de la lliga de bèisbol del Japó i la recent presentació de temporada de l’Estudiantes de bàsquet, una de tants viscudes arreu del món amb la presència dels Stormtroopers:

Els muntatges

Les referències d’Star Wars ens permeten somniar en canviar esports ja coneguts. N’hi ha de tot tipus i en tots els esports possibles, però aquí en triem tres: bàdminton, esquí i hoquei.

Les espases làser

Abans dèiem que no ho consideràvem un esport. Doncs bé, tenim un campionat de coreografies d’espases làser que ja acumula unes quantes edicions, una escola d’entrenament (real) per a futurs jedis i duels d’espases làsers en un esport d’arts marcials xinès, el Wushu.

Els vestits

Els vestits dels Stormtroopers, aquesta guàrdia permanentment derrotada de l’imperi gal·làctic, són una mina per als vídeos penjats a internet. Com els de Darth Vader. També en l’esport, així que us deixem un parell de maratonians (ep! Un entre tants, que n’hi ha molts que han fet curses vestits de forma tan singular), un excursionista d’ultrafons australià immers en un projecte solidari que va arribar a dir que el vestit l’havia salvat d’una picada verinosa d’una serp i… també uns surfistes!

Mitòmans

Us deixem, per acabar, amb tres vídeos inclassificables: una banda de música que ens regala la música i les icones de la saga, l’anàlisi d’un partit de futbol americà a partir d’una «tàctica star wars» i les declaracions del jugador NBA Brook López, que ha implorat un paper a la saga (de moment, sense èxit)!

https://www.youtube.com/watch?v=thfWzOIS394

america