Obrint camí sobre rodes

1 minut de lectura
Enmig dels World Roller Games, quan ens trobem amb disciplines com l’skate, el primer que ens ve al cap és el nom de Tony Hawk. Anem una mica més enllà i parlem d’una pionera dins el món de les rodes.

Cara-Beth Burnside, a partir d’ara CB, nascuda a Califòrnia fa, pràcticament, 48 anys va entrar com una autèntica piconadora quan al 1989 es va convertir en la primera dona en copar la portada de la revista Thrasher –per aquells, que no la coneguin, Thrasher és l’autèntica bíblia dins el món de l’skateboard-.

Esportivament, poc cal afegir del seu èxit. Amb l’skate ha aconseguit més de 16 títols en competicions com els X Games, l’All Girl Skate Jam, la Triple Corona de Vans o l’Slam City Jam entre d’altres.

Tota una sèrie de distincions que li van valdre per aconseguir, al 2004, el títol d’skater femenina de l’any en la disciplina de vert –el què vindria a ser el half-pipe, sense pendent continuada en el món de l’asfalt-.

Aparició a l’snowboard

No només es va fer un nom dins el món del l’skate, també va formar part del primer equip americà que va participar a les proves d’snowboard als Jocs Olímpics de Nagano de 1998, on va finalitzar quarta.
Una quarta posició on s’hi han de sumar títols també al Grand Prix, els X Games i la Triple Corona de Vans.

Presència mediàtica

També va ser pionera en aconseguir un model propi d’esportives, el que als Estats Units es coneix com a signature sneakers, quan Vans va signar un contracte de patrocini amb ella ara ja fa més de 20 anys.
No només això, al llarg dels anys també ha aparegut dins de documentals, com el Not Ba for a Girl, o tenir personatge propi dins videojocs del món de l’skate com el Grind Session o el Tony Hawk: Ride.

Funda i presideix l’Action Sports Alliance
Conscient que s’havia de defensar la posició de la dona dins el món de l’skate, CB, junt amb Mimi Knoop i Drew Mearns, deicdeixen crear l’Action Sports Alliance –The Alliance-, una organització sense ànim de lucre de dones skaters professionals i altres esportistes d’esports d’acció al 2005. CB va ser escollida la primera presidenta i, tan sols un any més tard, The Alliance va ajudar a negociar i aconseguir una significativa millora econòmica en la remuneració dels premis per dones als X Games.