El descens d’skate en carretera: esport o temeritat?

1 minut de lectura

Les carreteres dels Pirineus, avesades als ciclistes que persegueixen els ports impossibles, viuen des de fa pocs anys un nou fenomen esportiu que opta pel risc i la velocitat. És el descens d’Skate en carretera, una modalitat tan espectacular com perillosa. Poblacions de la Cerdanya, el Conflent o el Pallars han detectat un augment dels practicants que s’emmirallen en vídeos promocionals de marques comercials. És el cas de Justin Rolo, un autèntic especialista que va visitar els Pirineus a principis de mes. Ofereix imatges de pura adrenalina en el següent vídeo:

El gran risc d’aquest esport és que el descens es practica sense opció de tancar la carretera. És a dir: hi ha trànsit rodat en marxa en el moment en què es practica el descens amb Skate. La sinuositat de les carreteres i l’elevada velocitat són un factor de risc que preocupa a la policia francesa, andorrana i catalana.

Una investigació en curs

Fa pocs dies els Mossos d’Esquadra van anunciar una investigació en curs per determinar la identitat de dos skaters que fa 6 mesos van penjar un vídeo d’un descens realitzat al port de la Bonaigua. La policia catalana argumenta que l’activitat posa en risc la salut amb una baixada d’alta velocitat i en què s’envaeix sovint el carril contrari de la carretera. De fet, els atribueixen un delicte contra la seguretat al trànsit.

bonaigua pallars downhill from mandragora on Vimeo.

El vídeo de La Bonaigua, però, no és un cas aïllat. A xarxes com Vimeo o Youtube es pengen amb certa freqüència gravacions de descens amb Skate en carretera. I zones de gran bellesa com els Pirineus són indrets que estan guanyant popularitat entre riders internacionals. És un fenomen en auge i el paisatge n’és part essencial. Esport o temeritat?