http://www.elpunt.cat

La Via Pirinenca il·luminarà més de 300 cims per l’autodeterminació

1 minut de lectura

Dissabte 2 de juliol s’il·luminaran simultàniament més de 300 cims arreu del Pirineu amb la Via Pirinenca. La serralada brillarà de punta a punta, d’Euskadi a Catalunya. Amb una participació de més de 1.500 excursionistes, aquesta iniciativa conjunta entre l’Assemblea, Òmnium, Artistes de la República, Gure Esku, la FEEC i la fundació Reeixida tindrà el seu acte central a les nou del vespre a Guils, a la comarca de la Cerdanya.

L’objectiu és fer una cadena de llums al llarg de tot el Pirineu utilitzant uns farells especials i llanternes frontals, seguint la inspiració prèvia de mobilitzacions anteriors com ‘Llum i llibertat’, que va il·luminar 131 agulles de Montserrat (2019), les iniciatives basques que van il·luminar muntanyes emblemàtiques com Aiako Harria, Txindoki o Anboto (2019), o la mobilització ‘Cims per la llibertat’ (2018). Per qui ho vulgui veure des de diferents indrets s’han senyalitzat diversos miradors al llarg de tot el recorregut. En total hi haurà més de 300 miradors al llarg de la serralada.

Els cims s’agruparan per comarques i a cada comarca hi haurà un responsable de zona. També s’habilitaran uns portals de pas on s’entregaran els darrers materials i es donaran les últimes informacions pel correcte funcionament de l’activitat. És necessari inscriure’s per participar en la Via Pirinenca, ja que s’ha d’organitzar la mobilització, per garantir una assegurança d’accident i rescat a totes les persones que participin i per contribuir econòmicament al finançament de l’activitat. A més, amb les inscripcions els organitzadors volen evitar la massificació de qualsevol dels punts anunciats.

Els organitzadors expliquen que a través de la Via Pirinenca “reclamarem l’atenció de la comunitat internacional cap a una causa justa a favor del dret d’autodeterminació dels pobles. Volem expressar el nostre rebuig a les fronteres imposades, a la repressió i als obstacles antidemocràtics que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels nostres pobles. A Catalunya i Euskal Herria aspirem a la plena sobirania, a decidir lliurement el nostre futur i a fer-lo realitat. Compartim aspiracions de sobirania i llibertat amb altres pobles d’Europa, i reivindiquem que la nostra veu sigui escoltada i, al mateix temps, exigim respecte per als nostres respectius pobles. Respecte a la voluntat majoritària expressada democràticament, també quan es pronuncia a favor de la independència i la creació d’un nou estat”.