30 ascensions simultànies reclamaran la llibertat dels represaliats polítics

3 minuts de lectura
Aquest dissabte 13 d’octubre l’activisme esportiu té una cita amb cims d’arreu del país… i del món

La iniciativa Cims per la Llibertat aplegarà més d’onze mil persones aquest cap de setmana repartits per 18 pics dels Països Catalans per reclamar democràcia, diàleg i justícia i conscienciar a tothom sobre l’existència de presos polítics, així com de represaliats i exiliats.

Sorgida del Lluçanès i el Berguedà, la iniciativa Cims per la Llibertat ha fet una crida a excursionistes i alpinistes del país per mullar-se per la llibertat dels presos polítics i exiliats. L’organització va ser l’encarregada de perfilar les rutes d’ascensió en els cims escollits per cadascun dels represaliats i gestionar les inscripcions per poder facilitar la pujada al cim al màxim nombre de persones possible. Aquest dissabte 13 d’octubre Cims per la Llibertat comptarà amb milers de persones que faran 18 ascensions simultànies després d’haver esgotat totes les places disponibles.

Els impulsors de Cims per la Llibertat, amb el president Quim Torra / Cims per la Llibertat

Amb el suport del Centre Excursionista de Catalunya o de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, així com d’esportistes de primera fila com Ferran Latorre, les inscripcions de cada ascensió comptaven amb una fitxa tècnica per conèixer la dificultat del recorregut i el temps estimat d’excursió per intentar que tothom trobés un cim a la seva mida. Tots els cims han completat les inscripcions, amb la Pica d’Estats en darrer terme per la seva exigència tècnica i fisica.

La llista de muntanyes que ha entrat en la campanya és la següent:

Canigó (Jordi Cuixart), Pica d’Estats (Toni Comín), Carlit (Jordi Sánchez), Montsent de Pallars (Clara Ponsatí), Tossal del Rei (Lluís Puig), Montgrí (Dolors Bassa), Tossal de les Torretes (Meritxell Serret), Les Agudes (Joaquim Forn), Gallina Pelada (Anna Gabriel), Sant Jeroni (Oriol Junqueras), Puigsacalm (Carles Puigdemont), Roca Corbatera (Raül Romeva), Matagalls (Marta Rovira), La Mola (Josep Rull), Comabona pel pas dels Gosolans (Jordi Turull), Pedraforca (Meritxell Borràs), Puigmal (Carles Mundó) i el Montcaro (Carme Forcadell). Una proposta repartida en quinze comarques diferents i que ha mobilitzat fins a 41 centres excursionistes d’arreu del país.

L’activitat ofereix una assegurança a tots els participants i una samarreta reivindicativa i destinarà tots els beneficis (inscripcions i donatius) a l’Associació Catalana pels Drets Civilstal com ho va fer l’acció “braçades per la llibertat” de fa una setmana, . A més, desenes de persones s’han inscrit al Cim 0, l’opció que permet fer donatius i participar de la iniciativa sense posar els peus a cap dels cims esmentats. Alguns cims compten amb activitats complementàries i en tots ells es farà la lectura del mateix manifest.

Sabies que… aquest dissabte es faran 9 ascensions més en cims «agermanats» a països com Bèlgica, Còrsega, els EUA o Alemanya? La iniciativa també s’estén a altres indrets dels Països Catalans (Mallorca i Catalunya Nord), però també al cor de l’estat espanyol, amb l’ascensió a la Bola del Mundo de la Sierra de Guadarrama madrilenya.

L’Adri i la Tamara, els altres represaliats presents el 13 d’octubre

El mateix dia diversos CDR del Baix Llobregat han organitzat una altra ascensió al cim de Sant Ramon en una campanya que han anomenat el Cim de les Invisibilitzades. La campanya pretén centrar el focus, també, en la situació d’exili i de confinament d’Adrià Carrasco i Tamara Carrasco i ha organitzat una caminada solidària que tindrà dos punts de sortida: un des de Sant Boi de Llobregat i un altre des de Viladecans, per tal de poder comptar amb la participació de l’activista reclosa al seu municipi. Els grups de suport de l’Adri i la Tamara també participaran en una xerrada al refugi d’Ensija (Gallina Pelada) al costat del col·lectiu Free Anna Gabriel.

represaliats CDR Baix Llobregat
Cartell de l’acció solidària amb els represaliats dels CDR del Baix Llobregat

També amb la voluntat de difondre altres casos de repressió política que són ben vius al nostre país, el CDR del Lluçanès organitza el dissabte una pujada popular al Castell de Lluçà amb el lema: «represaliats (no) oblidats» i un cartell que convida a participar en l’acció recordant els casos de la Tamara i l’Adri, però també el de Valtonyc, Pablo Hasél, dels joves d’Altsasu, els encausats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jordi Pesarrodona i un munt de col·lectius que van des dels mestres fins als alcaldes i regidors investigats per l’1 d’octubre.