Sara Takanashi, la gran estrella dels salts d’esquí

3 minuts de lectura
Sara Takanashi és la vigent campiona de la copa del món femenina de salts d’esquí. També és una de les grans estrelles dels esports d’hivern.

Nascuda el 1996, el seu domini és brutal de tal manera que ja acumula quatre globus de cristall, cinc medalles en campionats del món i 53 triomfs a la copa del món. Té 21 anys i ja és l’esportista més llorejada de la història en aquesta disciplina. Aquest hivern, a Pyeongchang, vol debutar al podi olímpic.

https://www.youtube.com/watch?v=0Q6qJ47o4ys

Més enllà de sorpreses, Takanashi és un valor segur a l’equip nipó

Aquest cap de setmana ha començat la copa del món masculina. Una estrena sonada, amb el triomf d’un saltador que ha hagut d’esperar a la seva setena temporada a la copa del món per brillar i erigir-se en un líder imprevist a la classificació. 100 punts en una sola jornada, més dels que fins ara havia estat capaç de sumar en cadascuna de les temporades realitzades. Junshiro Kobayashi ha reconegut la seva estupefacció pel triomf davant Kamil Stoch, vigent campió dels quatre trampolins i guanyador del globus de cristall no fa massa anys. El japonès comptava amb un 13è lloc l’any 2015 com a millor resultat i, de cop i volta, el seu és un nom a seguir en plena temporada olímpica.

La saltadora que va començar a guanyar amb 15 anys

El Japó, però, no caldrà que confiï en miracles ni en actuacions sensacionals imprevisibles per garantir-se un lloc al podi de la disciplina. En categoria femenina Sara Takanashi és la referència absoluta d’aquest esport. Encara que l’inici de la copa del món es farà esperar per a les dones, la seva aposta és d’una fiabilitat tremenda. La japonesa disputarà aquest curs la seva setena copa del món completa. Després de debutar el mes de desembre de 2011, les victòries s’han anat acumulant fins a esdevenir una llegenda.

El 2011 va ser sisena al mundial amb 14 anys

Situem-nos, per un moment, al primer trimestre de l’any 2011. Takanashi és escollida per l’equip japonès per debutar al campionat del món. Tot just té 14 anys i mig i no té experiència internacional. A Oslo acaba al sisè lloc i sobresurt entre les 43 participants a la cita més important de l’any. Un resultat que deixa impressionades a les rivals i que satisfà a la delegació nipona. Acaba de néixer una estrella.

La gran decepció de Sotxi 2014

La decepció de Sotxi 2014, al rostre de Takanashi
La decepció de Sotxi 2014, al rostre de Takanashi

El seu debut amb 15 anys a la copa del món es va saldar amb un cinquè lloc en la primera prova de la temporada. Aquella temporada va obtenir el seu primer triomf absolut. I a partir de llavors, ja no ha deixat de guanyar. El curs 2012/2013 va guanyar 8 de les 16 proves disputades. La temporada següent, la 2013/2014, va ser demolidora: 15 victòries en 18 proves.

Els números la convertien en una de les millors esportistes del món, però a Sotxi 2014 Takanashi va demostrar que un mal dia el pot tenir qualsevol. Als Jocs Olímpics, i sense la seva gran rival (la nord-americana Hendrickson, lesionada), va acabar en una decebedora quarta posició. Al Japó la decepció va ser immensa. Malgrat els seus 17 anys, era una de les poques medalla que tenien quasi garantides abans d’iniciar la competició.

La millor saltadora de la història

Takanashi va afluixar l’any següent, amb “només” sis victòries, però després ha tornat a dominar la copa del món amb dos nous títols en les darreres dues temporades. N’acumula 4, una fita inèdita en categoria femenina i que l’empata amb dos grans saltadors: Matti Nykanën i Adam Malysz.

El palmarès de Takanashi no es queda aquí: també té el rècord compartit de victòries totals a la copa del món amb un mite, Gregor Schlierenzauer. És evident que la japonesa pot ampliar el seu llegat fins a límits brutals i que, amb 21 anys, té tot un món per ampliar els seus rècords i deixar-los en un indret inabastable per a la resta de saltadors a qui precedirà.

Sara Takanashi, el dia que va aconseguir la seva victòria número 50 a la copa del món
Sara Takanashi, el dia que va aconseguir la seva victòria número 50 a la copa del món

Sigui com sigui, el gran repte de Sara Takanashi passa pel seu primer or olímpic. D’aquí a tres mesos tindrà l’oportunitat d’aconseguir-lo a Corea del Sud. Cal recalcar que en les seves quatre aparicions al campionat del món Takanashi només ha aconseguit un títol en el ja llunyà 2013. Serà capaç de gestionar la pressió aquesta vegada?