Un rugbi a 5: però què s’empatollen? Aquesta tardor s’estrenarà el Rugby X, l'enèsima reinvenció del joc de l’ovalada per arribar a més públic

Una altre tipologia de rugbi ha estat beneïda i aprovada i naixerà precisament aquesta tardor, en paral·lel al Mundial de la modalitat ancestral a 15 que es disputa al Japó. Són temps de canvis i apostes a la World Rugby. S’ha parlat de l’intent d’organitzar diferent les competicions de selecció, dels canvis normatius però poca gent s’esperava que de la factoria d’idees en sortís l’anomenat Rugby X.

El Rugby X ja és aquí tot i que l’haurem de conjugar en futur en espera que la capital anglesa aculli el torneig de debut de la modalitat, en competició femenina i masculina. Se’n sap poc, doncs, tot i que es pot intuir per on aniran els trets i a més va en la línia de la retòrica habitual dels qui repensen sempre el món de l’ovalada. A premsa ja es diu que serà “la revolució del rugbi”, “una versió furiosa i ràpida” o “un retorn als principis de l’esport”. Només falta que treguin la fàbula fundacional de Web Ellis a passejar. En tot cas sí que en sabem que serà com el Rugbi Union –el que es juga a 15– però només amb 5 jugadors per equip i per tant molt més dinàmic.

Aquest rugbi X serà cosí germà de l’Union, parent del rugbi a 13, company de pupitre del ‘sevens’. I aquí hi podríem completar l’arbre genealògic amb altres variants com el rugbi platja. La família es fa gran i tothom voldrà tenir lloc a taula.

Objectiu: més afició

El gran objectiu de la World Rugby és fer créixer l’afició al rugbi i fer-ho a tots els continents i no només allà on és més arrelat. És en aquesta línia, i també en l’aposta comercial d’un esport que ja no vol recordar el passat amateur i que ha de competir literalment amb la resta de disciplines, cal entendre innovacions com el sevens, la seva pròpia incorporació a l’aparador olímpic que tant exitosa va ser a Río 2016 o, ara, aquest Rugbi X.

El que s’ha de disputar al setembre no deixa de ser un tastet iniciàtic d’una disciplina que es vol adaptar als nous temps. En aquest sentit el rugbi s’adapta a la tendència d’esports vistosos i ràpids, capaços de competir pel mercat global d’audiència i buscant rejovenir l’afició. En la línia de la Fosbury 32, sembla patent que també la federació internacional d’un esport com aquest s’apunta a la tendència que creu que l’esport s’ha de reinventar per arribar als joves, en temps d’e-games i consum selectiu segons conveniència.

Veurem en què queda aquest Rugby X, que s’espera que en el seu debut compti amb alguns dels jugadors més importants de ‘Sevens’ i que, de ben segur, no li mancarà promoció per tal que la idea sigui reeixida.

El reglament
Algunes de les novetats del Rugbi X seran les següents:
Jugaran cinc jugadors per equip.
El partit durarà deu minuts seguits, sense interrupció.
El camp serà de dimensions més reduïdes i no tindrà pals.
No hi haurà fora i es podrà sacar xutant.
No hi ha conversió posterior als assajos, per tant la possessió canvia de forma ràpida i dinàmica.