L’Ocean Cats guanya la travessia de l’oceà Atlàntic a rem

2 minuts de lectura

L’Ocean Cats ha estat el primer equip a arribar a Antigua i Barbuda després de recórrer a rem les 3000 milles nàutiques (5000 km) que la separen de la Gomera, i es proclama vencedor de la Talisker Whisky Atlantic Challenge 2022

La matinada del 13 de gener a les 00:11 hora local l’equip català Ocean Cats ha travessat la línia de meta a Nelson’s Dockyard, Antigua i Barbuda, sent la primera embarcació a arribar i, per tant, guanyant la Talisker Whisky Atlantic Challege, la competició de rem més dura del planeta, que consisteix a travessar l’Atlàntic en règim de total autosuficiència. El quartet format pels catalans Joaquim Planells, Martí Ramírez i Sergi Franch i el murcià Juanba Romero ha passat 31 dies, 17 hores i 9 minuts a alta mar, sense assistència de cap mena, sense escales i amb l’única propulsió dels seus rems. Les previsions deien que se sol tardar entre 35 i 40 dies en completar-la, per tant, el registre de l’Ocean Cats és molt bo. No obstant no han pogut superar el rècord de l’equip britànic “The Four Oarsmen que és de 29 dies i 14 hores, i data de l’any 2017.

L’embarcació comptava amb dues plaques solars, una dessalinitzadora automàtica i una de manual, i tota la instrumentació electrònica necessària per fer una navegació d’altura. L’alimentació s’ha basat en menjar liofilitzat altament calòric per suportar l’esforç de la travessia. Durant el recorregut, a part de ser la més ràpida de les quaranta-dues embarcacions participants, han hagut de superar contratemps de tota mena: quedar-se sense energia i sense dessaladora, el trencament de l’orsa i l’acumulació de fatiga pels torns de dotze hores diàries de rem. Fins i tot, la darrera jornada de navegació van rebre la visita no desitjada d’un tauró.

L’equip català ha tardat 31 dies, 17 hores i 9 minuts a cobrir les 3.000 milles que separen el port de San Sebastián, a La Gomera, fins a l’illa d’Antigua i Barbuda, al Carib / OceanCats

Pel que fa a l’estratègia esportiva, un cop superat l’equador de la prova l’equip va decidir fer cicles de tres remers -una hora i quaranta minuts amb dues persones remant i 30 minuts amb tres- per intentar trencar la competició, i aconseguint-ho amb escreix fins al punt de treure més d’un dia d’avantatge al segon classificat, l’equip britànic This Way Up, al que portaven 30 hores d’avantatge.

Aquesta victòria els converteix en el primer equip estatal en alçar el trofeu The MacAskill Trophy.
A part de la copa, el premi ha consistit en rellotges Bremont commemoratius, guanyar-se el respecte del món del rem i endur-se a casa una experiència per tota la vida. Arribats a port, després d’abraçar-se amb els familiars i amics, han rebut un més que merescut banquet cortesia de l’organització, Atlantic Campaigns i qui sap si han pogut tastar també el producte del patrocinador de la prova, Talisker Whisky.

La tripulació confessava només baixar de l’embarcació que han pogut “gaudir de l’oceà i també patir-lo i han experimentat tots els sentiments possibles”. També confessen que “la victòria significa que la feina feta durant tres anys ha estat bona” i que és “un èxit que no oblidaran mai”. Aquesta victòria culmina el projecte OCEANCATS, que té per objectiu traslladar a la societat la problemàtica que pateixen els nostres mars i oceans per l’excés de productes d’origen plàstic.

Imatge de portada: OCEANCATS